Sindikati Sloga: Zabraniti rad šoping molova nedeljom, uvesti grčki model radnog vremena 1Foto: Kompanija Delta

Udruženi sindikati Srbije Sloga saopštili su danas da se zalažu za zabranu rada velikih trgovinskih centara i šoping molova u Srbiji nedeljom zbog „sve lošijeg položaja radnika“ i zloupotrebe rada nedeljom „koja je postala pravilo“.

„Smatramo da bi država trebalo da zakonom propiše radno vreme slično onom u Grčkoj, koje bi se završavalo subotom popodne i trajalo do ponedeljka ujutro, prvog radnog dana sedmice“, navodi se u saopštenju.

Sindikati su istakli da treba poštovati i investitore koji su uložili novac u poslovanje, ali da treba poštovati i radnike koji su „u većini i njihovo pravo na odmor vikendom u krugu porodice, na način kako to oni žele“.

„Svako dalje zagovaranje ili nametanje rada nedeljom kao obavezu samo će nastaviti dalje urušavanje prava zaposlenih i njihovo prezaduživanje promovisanjem ‘kupohiličarskih’ vrednosti, posebno kod mladih generacija“, ocenjeno je u saopštenju.

Kako su saopštili, ukoliko država ne bude imala sluh za hitno rešavanje tog problema, Srbiju čeka „totalno uništanje porodice kao institucije i sve veća ekonomska zavisnost od ‘milosti krupnog kapitala'“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari