Sindikati vojne industrije traže sastanak sa premijerkom 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Sindikati fabrika Zastava oružje, Prvi partizan, Sloboda, Krušik, Milan Blagojević i Prva iskra, koje čine grupaciju Odbrambena industrija Srbije (OIS), ocenili su se na jučerašnjem sastanku da je „neprihvatljivo dalje urušavanje materijalnog položaja radnika u preduzećima OI S“.

– Zaposleni u fabrikama OIS su odlukom Vlade Srbije, izvan svake logike, svrstani u javni sektor, iako te fabrike nisu budžetske već proizvodne i, uz to, izvozno orijentisane, zbog čega im se, od momenta donošenja te odluke, konstantno umanjuju zarade. Radnici fabrika OIS do sada su, na taj način, iz svojih zarada za budžet Srbije izdvojili više od milijardu dinara – navodi se u jučerašnjem zajedničkom saopštenju oružarskih sindikalnih organizacija.

Dodaje se da su se sindikati radnika OIS u julu ove godine obraćali ministru odbrane, tražeći sastanak sa njim, ali da do sada nikakav odgovor nije stigao.

– Zbog sve izraženijeg nezadovoljstva radnika, obratili smo se predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, sa kojom želimo da razgovaramo i o statusu društvenog kapitala i konverziji dugova naših fabrika, te o potpuno nekontrolisanom zapošljavanju u pojedinom preduzećima OIS, kao i o drugim temama – ističe se u saopštenju sindikalnih organizacija preduzeća Odbrambene industrije Srbije.

Ukoliko do sastanka sa premijerkom Brnabić ne dođe, sindikati će, kako poručuju, biti prinuđeni da pozovu radnike OIS da se sindikalnom borbom izbore za rešavanje svojih problema i zahteva.                             

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari