Siniša Mali razgovarao sa ambasadorom Nemačke o predstojećim zajedničkim projektima 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Skupština Srbije bi do kraja ove godine trebalo da ratifikuje tri sporazuma o zajedničkim projektima, kao i o ulaganjima nemačkih kompanija u Srbiju, rečeno je danas na sastanku ministra finansija Siniše Malog sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke u Beogradu Tomasom Šibom, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali i Šib razgovarali o tri važna projekta sa KFNj bankom koji se trenutno pregovaraju, a koji bi trebalo da budu ratifikovani, a reč je o Transbalkanskom koridoru sekcija 3-Obrenovac-Bajina Bašta, o projektu energetske efikasnosti u javnim objektima i obnovljivim izvorima energije u sektoru daljinskog grejanja i o Programu vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Sva tri projekta su predviđena budžetom za 2021. godinu, i kako su se sagovornici saglasili, izuzetno važni za Republiku Srbiju.

Mali i Šib saglasni su i da ekonomija nakon pandemije koronavirusa treba da se transformiše tako da bude održiva, te da je upravo zato važno ulagati u tzv. „zelenu ekonomiju“.

„Upravo su deo takve ekonomije pomenuti zajednički projekti koje KFNj banka sprovodi sa Republikom Srbijom, a čemu su obe strane u potpunosti posvećene“, navedeno je u saopštenju.

Ministar Mali je zahvalio ambasadoru Šibu na podršci koju Nemačka u tome pruža Srbiji, kako u vidu zajedničkih projekata, tako i u vidu ulaganja nemačkih kompanija, i istakao da smo apsolutno posvećeni zajedničkoj saradnji.

On je rekao i da je Srbija apsolutno spremna da se prilagodi novim okolnostima, ne samo ulaganjem u održivu ekonomiju, već i daljim ulaganjima u digitalizaciju.

Ambasador Šib je naveo da su investitori iz Nemačke koji rade u Srbiji zadržali optimizam, kao i da niko od njih nije otkazao svoje investicije, već da su eventualno neke investicije pomerene.

Šib je ocenio da je „primetno da sve više nemačkih investitora dolazi u Srbiju“, što je ocenio kao „ohrabrujuće“.

Ministar Mali je istakao da će se naredne godine u budžetu Srbije naći rekordna izdvajanja za kapitalne projekte, koji će dalje uticati na privlačenje stranih investicija, navodeći i da će u budžetu za 2021. godinu biti više novca izdvojeno za podsticaje stranim investitorima da dolaze u Srbiju, te da je veliki broj investitora upravo iz Nemačke.

On je rekao da ekonomska situacija u Srbiji potpuno stabilna, da se zahvaljući ekonomskom paketu mera privredna aktivnost u potpunosti zadržala, te da je sve to uticalo i na dobre rezultate kada je reč o privrednom rastu koji će, prema projekcijama Ministarstva finansija, ove godine biti na nivou od -1 odsto.

To će, kako je ocenio Mali, biti najbolji rezultat u Evropi.

Ambasador Nemačke je naveo i da se ove godine obeležava 20 godina privredne saradnje Srbije i Nemačke, te da je u tom periodu u Srbiju uloženo oko dve milijarde evra.

Šib je zaključio da su svi zajednički projekti treba da pomognu Srbiji na njenom putu ka članstvu u Evropskoj Uniji, navedeno je u saopptenju Ministarstsva finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari