Siniša Mali razgovarao sa Julijom Ustjugovom o saradnji sa MMF-om 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa novom šeficom Кancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu (MMF) Julijom Ustjugovom o predstojećoj Misiji MMF-a koja bi trebalo da bude održana u drugoj polovini oktobra ove godine.

Na sastanku je ocenjeno da je makroekonomska situacija u Srbiji izuzetno povoljna s obzirom na to da je, zbog dobrih rezultata iz prva dva kvartala, Ministarstvo finansija povećalo projekcije rasta za ovu godinu na 6,5 odsto, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Mali i Ustjugova su razgovarali i o procesu povlačenja sredstava koje je MMF opredelio za sve države članice, koje je najveće u istoriji, i koje za Srbiju iznosi 890,2 miliona dolara.

Dobijena sredstva ne predstavljaju klasičan zajam, a za njih će se računati godišnja kamata od 0,05 odsto.

Mali je istakao da je MMF na ovaj način pokazao ozbiljnost i odgovornost u doba krize, i nameru da se svet što pre oporavi od pandemije korona virusa i da nastavi dalje.

Na sastanku je precizirano i da će prva zvanična Misija MMF-a u okviru novog savetodavnog aranžmana biti održana u drugoj polovini oktobra.

Tema misije će biti budžet za 2022. godinu, nastavak strukturnih reformi i fiskalna pravila, što i jeste deo novog aranžmana.

Novi savetodavni aranžman Srbije i MMF-a potvrdio je odbor u Vašingtonu 18. juna ove godine, trajaće 30 meseci i ne podrazumeva finansijsku podršku, već isključivo savetodavnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari