Siniša Mali razgovarao sa predstavnicima MMF-a o novom aranžmanu 1Foto: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Jan Кesom Martejnom o novom aranžmanu koji će Srbija potpisati sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, saopšteno je posle sastanka.

Na onlajn sastanku je učestvovao i stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa.

Dogovoreno da će se sa predstavnicima MMF-a u narednih dva do tri meseca pregovarati o sadržaju novog aranžmana.

Sagovornici su se saglasili da bi novi aranžman mogao da počne da se primenjuje već sredinom 2021. godine, te da bi dve revizije, koje se obavljaju u toku godine, mogle da se rade svakog juna i decembra dok traje aranžman.

Mali je istakao da će se ovim programom nastaviti sa sprovođenjem strukturnih reformi, kao što su reforma plata u javnom sektoru, reforma javnih preduzeća, fiskalna pravila i reforma tržišta kapitala.

On je podsetio da je Srbija u poslednje dve i po godine, koliko je trajao prethodni angažman, ispunila skoro sve planirane ciljeve – uspostavljena je „švajcarska formula“ za rast penzija, formirana Кomisija za sprovođenje kapitalnih investicija i usvojena Uredba o upravljanju kapitalnim projektima.

Takođe, razdvojene su osnovne i sporedne delatnosti u okviru Poreske uprave, smanjen je broj organizacionih jedinica u toj službi tako da ona, po rečima ministra efikasnije posluje, uspostavljena je jedinica u okviru Ministarstva finansija koja se bavi fiskalnim rizicima, prodat je prvi paket problematičnih potraživanja banaka u stečaju i objavljen poziv za prodaju drugog i poslednjeg paketa.

Mali je ocenio da je važno da Srbija nastavi da radi na reformskim ciljevima, i da postavi osnove za dalji rast privrede, koji će obezbediti bolji kvalitet života građana, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari