"Sistem on-lajn prijavljivanja sezonskih radnika u poljoprivredi primer suštinske reforme" 1Foto: FoNet/Vlada Srbije

Novi on-lajn sistem za prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi je primer suštinske, kompleksne, strukturne reforme koja će omogućiti lekše i brže prijave tih radnika, veću pravnu sigurnost u ovoj oblasti i više novca u budžetu, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

„Mi procenjujemo da će narednih pet godine ovaj sistem omogućiti dodatnih 15 miliona evra prihoda u budžet Srbije“, kazala je Brnabić na predstavljanju tog sistema prijave.Brnabić je istakla da je novi sistem prijave pokazatelj posvećenosti Vlade Srbije u borbi protiv sive ekonomije, poboljšanju prava radnika u Srbiji, kao i poslovnog okruženje u Srbiji, te posvećenosti daljoj digitalizaciji javne uprave koji treba da bude još efikasnija i transparentnija.

„Nadam se da ćemo već od ferbruara imati prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi i putem mobilnih telefona, pored onog preko sajta koji već funkcioniše“, navela je premijerka i dodala da se radi na tome da se do kraja godine isti sistem omogući i za prijavljivanje sezonskih radnika u gradjevinarstvu i turizmu.

Ministar poljoprivrde Branislav Nedimović kazao je da će novi sistem za one koji prijavljuju sezonske radnike biti gotovo upola jeftiniji od postojećeg.

Predviđeno je da mesečni izdaci poslodavca koji prijavljuju radnike na ime poreza i doprinosa po sezonskom radniku u proseku iznosi 6.000 dinara, odnosno 300 dinara po danu.

Nedimović je naveo da je prethodni sistem prijave sezonskih radnika u poljoprivredi bio komplikovan, zbog čega je i pocenat sive ekonomije bio veliki.

„Vašno je da su u čitavom sistemu svi zaštićeni i onaj što radi i onaj što ga je angažovao, kao i država koja do sada nije imala ništa od takvih angažovanja. Po zakonu je u 2017. bilo angažovano svega 3.585 sezonskih radnika, a u Srbiji imate 350.000 registrovanih gazdinstava koja rade svaki dan“, kazao je Nedimović.

On je kazao da sistem koji je Srbija uvela nije nov, jer postoje slični u drugim zemljama EU, ali je jedinstven zbog toga što je prvi uveo IT komponentu.

„Ovim sistemom smo napravili veliki iskorak koji će omogućiti da poljoprivrednici i poljoprivreda Srbije budu konkurentniji“, kazao je Nedimović.

On je istakao i da poljoprivrednici ne treba da strepe od upotrebe novog sistema i da je on veoma lak za upotrebu.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević kazao je da je novi sistem prijave sezonskih radnika u poljoprivredi želja Vlade da suzbije rad na crno.

Prema njegovim rečima, radnici angažovani na taj način bili su prepušteni sebi, dok će sada imati pravo na penzisko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osigiranje u slučaju povrede na radu ili profesionalne bolesti.

Đorđević  je naveo da angažovani radnici na sezonskim poslovima u poljoprivredi mogu da ostanu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i ne gube naknade ukoliko su ih primali, a isto važi i za socijalnu pomoć.

Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković kazala je da na osnovu popisa poljoprivrede iz 2012. godine procenjeni broj sezonskih radnika koji se angažuje u proseku godišnje iznosi oko 70.000, a koji rade ilegalno.

„Za prijave i odjave radnika potrebno je manje od 10 minuta“, rekla je ona.

Marković je kazala da je razvijen elektronski sistem koji će poslednjeg dana u mesecu na osnovu podataka iz evidencione prijave automatski sačiniti i pojedinačnu elektronsku prijavu o obračunatim porezima i doprinosima za prijaljene sezonske radnike Poreskoj upravi.

Kako je dodala, Poreska uprava je dužna da na osnovu podataka iz evidencione prijave i odjave u Centralnom registru za obavezno socijalno osiguranje podnese jedinstvenu prijavu za obavezno socijalno osiguranje na dnevnom nivou, a poslednjeg dana u mesecu objedinjenu prijavu za radno angažovane.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib ocenio je da je novi sistem, čije uvođenje je pomogla Nemačka razvojna agencija GIZ, dobar primer i za druge zemlje u okruženju koje bi mogle da ga uvedu.

On je podsetio da nemačka Vlada već 20 godina pomaže projekte u Srbiji, koji treba da omoguće održivi rast i povećaju zapošljavanje, odnosno omoguće bolji životni standard građana.

„Ovaj projekat će omogućiti smanjenje sive ekonomije i jačanje pravne sigurnosti“, rekao je Šib i naveo da je to važno i nemačkim kompanijama koje se u Srbiji bave poljoprivredom.

Šib je istakao i da su nemački privrednici, koji su investirali u Srbiju, ocenili da je privredna situacija dobra, a više od 85 odsto njih se izjasnilo da bi ponovo uložilo u Srbiju, uz želju za veću pravnu sigurnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari