Sjaj grada i otkrivanje Cera 1

Prošle godine turizam je u Srbiji zabeležio rast od deset odsto, a za ovu godinu očekuje se i bolja poseta. Turistička organizacija grada Šapca pripremila je ambiciozni plan sa šarenolikom ponudom kao i sa novim sadržajima.

Osnovni zadatak je upravljanje destinacijom kroz bolju koordinaciju aktivnosti, bolju upotrebu resursa uz efikasniji marketing. To je, pre svega, stvaranje kvalitetnog, atraktivnog i pozitivnog ambijenta za razvoj urbanog turizma.

Pokazalo se da postojeći sadržaji nisu dovoljno atraktivno prezentovani na turističkoj ponudi, ali je već prošli Sajam turizma u Beogradu pokazao značajni iskorak. Već dve godine kao jednu od važnijih destinacija kroz praksu imaju studenti Visoke turističke škole iz Beograda. Studenti su bili puni dobrih utisaka kao što je uređeno gradsko jezgro, sa velikim, otvorenim trgom i atraktivnim vodoskokom, kao i sa pešačkom zonom, pa je, na primer, u anketi „Blica“ Jevremova ulica proglašena najlepšom ulicom u Srbiji.

Takođe, kao bitna odlika, visoka ocena data je za gostoljubivost kao i ljubaznost građana. U svemu tome važna je i tradicija, jer su bile organizovane i ture koje su pokazale da se u Šapcu vodio intenzivan kulturni i javni život. Tako je obeležena 200. godišnjica od dolaska Jevrema Obrenovića u Šabac, a on je uveo evropske vrednosti. Ovde je bila prva bolnica i apoteka u Srbiji, prvi savremeni urbanistički plan sa širokim i pravim ulicama, ovde je prvo u Srbiji upotrebljeno staklo umesto papira na prozorima, ovde su bili prvi kreveti sa dušecima, prvi klavir, prvi fijaker, prva bela kafa…

To za posetioce ima dodatnu vrednost jer Šabac je danas grad kulture, sa pozorištem, jednim od najboljih u Srbiji, sa bibliotekom koja obeležava 170 godina postojanja i bogatim bibliotečkim fondom, sa Narodnim muzejem koji je posle mnogo godina izložio novu postavku… Dobrom ponudom bili su iznenađeni i diplomate iz Brazila, kao i grupe iz Bugarske. Oni su hvalili dobru i jeftinu uslugu, kao i hotel „Slobodu“ sa četiri zvezdice.

Poseban akcenat u razvoju turizma stavljen je na manifestacije. Tako se krajem maja organizuje tradicionalni moto skup na koji dođe više od hiljadu bajkera, treće sedmice juna sledi Festival cveća „Ruže Lipolista“, sa brojnim gostima i izlagačima iz inostranstva, u julu su Konjičke svečanosti gde se na hipodromu okupi nekoliko hiljada ljubitelja konjičkog sporta, početkom avgusta je i Bubijada, sa više od stotinu učesnika i tri hiljade posetilaca, a prve subote u avgustu je i tradicionalni plivački maraton Jarak – Šabac, gde se na Starom gradu okupi desetak i više hiljada gledalaca. Tu je i Šabački letnji festival sa poznatim pop i rok izvođačima i sa oko trideset hiljada posetilaca, a 20. avgusta organizuje se Cerski marš, sa oko dve hiljade učesnika. U septembru, pre i za Malu Gospojinu, jeste „Čivijada“ i međunarodni karneval u kome učestvuje više od 30 trupa iz zemlje i inostranstva. Najposećeniji je čuveni Šabački vašar, koji ima oko 300.000 posetilaca. Početkom oktobra priređuju se Dani rakije, sa brojnim proizvođačima ovog srpskog brenda.

Najveća novina je uvođenje planine Cer na turističku mapu. Dugo vremena to je bila zaboravljena planina, a sve tamo do 2000. čak je bila i tabla da je zabranjen pristup strancima. To je bilo zbog vojnih objekata, ali u poslednje vreme mnogo je učinjeno na turističkoj promociji Cera. Ana Pavlović, licencirani turistički vodič, uvela je posebne ture za upoznavanje ove planine, a takođe su sve više zastupljeni i Šapčani koji su dugo zaobilazili ovu planinu.

Novina je i organizovanje međunarodnih i domaćih biciklističkih trka i relija. Za ovu godinu planirane su sledeće turističke ture: „Putevima cerskih junaka“, „Cer i cerski manastiri“, „Literarna geografija Šapca“, park nauke – „Dođi da ti objasnim“, tvrđava Stari grad – „Šetnja kroz mit, legendu i stvarnost“, šetnja kroz Gospodar Jevremovu ulicu. Jedna od novina je i ponuda na seoskom području, to je pre svega vila „Albedo“ u Varni kao i nekoliko domaćinstava u selu Lipolist. Jedan od važnijih zadataka je izrada savremenih i prikladnih suvenira kao i adekvatniji prostor za njihovu prodaju. Naravno, najbolji promoteri su gosti koji odu zadovoljni iz Šapca.

Cer pošumljen 70 odsto

– Iako prostorno nevelik, Cer se proteže 25 kilometara u dužini i pet u širinu, sa vrhom od 687 metara, njegova prednost je pošumljenost od 70 odsto, razvijen biodiverzitet sa retkim vrstama biljaka i životinja, tako da je ušao u proceduru da se proglasi parkom prirode. Značajan je i istorijski aspekt, jer je ovde je pre nekoliko hiljada godina kopan kalaj, u rimsko doba ovde su bili rudnici srebra i cinka sa vojnom postajom, a ostali su i ostaci tzv. Trojanovog grada. Najviše je poznat po Cerskoj bici, prvoj pobedi saveznika u Prvom svetskom ratu, ali se veće proslave organizuju samo na okrugle godišnjice. Prepreka za masovniju turističku ponudu je nekvalitetan put do Tekeriša, a poseban problem je nedostatak vode i izvora, kaže Ana Pavlović (na fotografiji u prvom planu). Ipak, plan je da u ovoj godini Cer ima četiri do pet hiljada posetilaca.

Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta opštine Šabac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari