Skok od četiri mesta znatno manji od obećanog 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Srbija je napredovala za četiri mesta na Duing biznis listi Svetske banke u odnosu na prošlu godinu, i sada je 43. zemlja od ukupno 190 zemalja sveta po lakoći poslovanja.

Pre samo dve godine bili smo na 59, a u izveštaju za 2016. na 91. mestu. Napredak je za svaku pohvalu, ali je ove godine primetno da nije načinjen skok kakvom su se u Vladi Srbije nadali.

Početkom prošle godine ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović se ponadala da će Srbija u izveštaju za 2017. napraviti iskorak među 30 najboljih zemalja, ali ni dva izveštaja kasnije Srbija nije prišla tom rezultatu. O ulasku u najboljih 30 juče je pričao i ministar trgovine Rasim LJajić koji je za RTS rekao da „ne treba time da budemo zadovoljni, već treba da budemo nezadovoljni ako ne budemo među prvih 30 naredne godine“. Nisu se ostvarila ni prošlogodišnja predviđanja predsednika Srbije (tada premijera) Aleksandra Vučića da ćemo se plasirati u 40. najboljih.

Većina najavljenih plasmana nije ostvarena, ali ostaju ona čiji rok još nije istekao – poput onog Zorane Mihajlović iz novembra prošle godine kada je rekla da je cilj da Srbija na Duing biznis listi bude među prvih 10 ili 15 do kraja mandata ove vlade.

Međutim, ministarka Mihajlović verovatno je i najzaslužnija što Srbija na listi Svetske banke iz godine u godinu napreduje jer ovogodišnji prosek, za nijansu bolji od onog koji imaju zemlje Evrope i Centralne Azije rezultat je pre svega velikog skoka u oblasti izdavanja građevinskih dozvola gde se Srbija ove godine prvi put probila u top 10. Uspeh je još veći ako se zna da je pre samo četiri godine u ovoj oblasti naša zemlja bila na 186. mestu, odnosno svega četiri zemlje sveta su bile lošije rangirane od Srbije.

Napredak je napravljen i prema kriterijumu započinjanja biznisa, u čemu je Srbija pre samo dve godine bila na 65. mestu, a sada na 32, ali i po upisu imovine u katastar gde je 73. mesto iz 2016. zamenjeno ovogodišnjim 57 mestom.

Krivca za sve sporije napredovanje na listi koju pre nego što se odluče da ulože novac investitori najpre pogledaju treba tražiti u oblasti u kojoj smo drastično nazadovali – u pogledu dobijanja priključka za struju pre dve godine bili smo na 63. mestu, a sada tek na 96. mestu. Za priključenje na elektromrežu u Srbiji se čeka 125 dana, što je znatno više u odnosu na opšti prosek od 79 dana u zemljama OECD-a sa visokim prihodima.

– Sada kada se nalazimo pri vrhu liste u jednom broju kategorija, dalje napredovanje je svojevrstan izazov jer što smo bolje rangirani, to je napredovanje teže. Zbog toga odmah nastavljamo sa reformama, kako bismo poboljšali pozicije i u drugim kategorijama – rekla je juče prilikom predstavljanja Duing biznis liste za narednu godinu predsednica Vlade Ana Brnabić. Ona je izrazila i očekivanje da će Srbija naredne godine biti među prvih 30 zemalja na listi Svetske banke.

Premijerka je najavila unapređenje propisa koji će doneti brže dobijanje priključka za struju, reformu katastra i zaštitu manjinskih akcionara, usvajanje izmena Zakona o stečaju koji je u skupštinskoj proceduri, kao i razvoj e-uprave.

Kako je naznačeno juče na skupu koji je organizovao NALED, gotovo ništa nije unapređeno ni u kategorijama dobijanja kredita i zaštite manjinskih akcionara, a posebno opominje činjenica da smo pali na listi u kategoriji rešavanja stečaja iako već godinu dana na usvajanje čeka gotov nacrt zakona.

Srbija je na tek objavljenoj listi za dve stepenice lošija od Ruande, za jednu od Crne Gore, a tik ispred Moldavije, Rumunije i Italije. Od tržišta iz okruženja od Srbije su bolje Makedonija (11), Slovenija (37), Kosovo koje Svetska banka zasebno rangira (40) i Crna Gora (42), dok su iza nas Rumunija (45), Bugarska (50), Hrvatska (51), Albanija (65) i BiH (86).

TABELA

Rang zemalja i teritorija na Duing biznis listi

2018. 2017.

Makedonija 11 10

Slovenija 37 30

KiM 40

Crna Gora 42 51

Srbija 43 47

Rumunija 45 36

Bugarska 50 39

Hrvatska 51 43

Albanija 65 58

BiH 86 81

NALED: Možemo među 10 najboljih u pokretanju biznisa’]

Član UO NALED-a Vladimir Novaković rekao je juče da s pravom očekujemo da ćemo se i u kategoriji pokretanja biznisa firmi naći u 10 najboljih zemalja sveta uvođenjem osnivanja firme elektronskim putem i da ćemo biti novi hit u kategoriji upisa imovine kada bude omogućeno da preko e-šaltera za samo tri dana jednim odlaskom kod notara registrujemo imovinu.

Prema njegovim rečima, na osnovu analize NALED-a, aktivno se radi na konačnoj eliminaciji pečata iz više od 70 propisa, a uspeh očekujemo i u kategoriji plaćanja poreza s obzirom na to da se sa Ministarstvom finansija radi na uvođenju elektronske prijave poreza na imovinu i prenos apsolutnih prava za pravna lica. „Sa primenom e-faktura i unapređenjem sistema povraćaja PDV-a, na čemu insistira NALED, i u ovoj oblasti možemo do samog vrha Duing biznis liste“, istakao je Novaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari