Skriveno vlasništvo jednog od takmaca za Galeniku 1Foto: Đorđe Popović

Vlada kao da je želela da se na tender za prodaju Galenike javi što manje učesnika.

Jer, podaci o firmi nisu stimulativni, a istovremeno Vlada nije postavila ni visoke zahteve investitoru niti je predvidela utvrđivanje njegovih namera, pa se spekuliše da već ima svog favorita kog nije htela preterano da optereti. I jedan od uslova koji jeste propisan, da kupac ima proizvodnju vrednu 300 miliona evra godišnje, ostao je jedini dok je na ranijem tenderu postojala alternativa, da učesnik može imati i godišnji promet od 500 miliona evra u farmaceutskoj grani. To potvrđuje i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević i kaže da tekst tendera kao da je naslikao učesnika a sastavljen je tako da nijedna domaća kuća ne može da se javi.

– Čitav tender sadrži „feler“ sličan kao kod modela po kome je prodata Luka Beograd. U ovom slučaju, najvrednija za kupca je imovina Galenike, dok je sama proizvodnja lekova u dubokom propadanju. Od kupca se očekuje da uloži u poslovanje, ali se to iz teksta tendera ne vidi, jer postoji samo zahtev da investira u kapital, praktično da obezbedi otkup dugova koji bi inače bili njemu na teretu. Čudno je i to što je najavljeno da će od državnih poverilaca biti zatraženo da otpišu svoja potraživanja – objašnjava Kovačević i dodaje da najveću zabunu izaziva to što je za svrhu dokapitalizacije Galenike napravljena pozitivna procena kapitala, a prodaje se zapravo negativni kapital.

Kakav će konačni ishod biti, saznaće se verovatno krajem naredne nedelje, kada se veruje da će biti otvorene i finansijske ponude jedina dva učesnika – švajcarske kompanije Amicus i luksemburške Aelius.

Švajcarci su, inače, već poznati na srpskom tržištu gde već radi njihova ćerka firma Amicus SRB, deo najvećeg investicionog fonda u toj državi, HBM koji investira u oblasti zdravstvene zaštite i farmaceutske industrije. Oni su osnivači i srpske Farma svis, koja je potom prodata Valijanumu i sada je druga farmaceutska kompanija po veličini u Srbiji. Prema nekim najavama, plan Amicusa, koji u Srbiji do sada nije imao proizvodnju, jeste da proširi listu lekova u Galenici i da svom portfoliju doda i brendove koji se rade u domaćoj fabrici.

Aelius se u prvim najavama vezivao za brazilskog proizvođača lekova EMS, koji posluje u 30 zemalja i pretpostavljalo se da bi kupovinom Galenike načinio prvi korak ka evropskom tržištu. Međutim, da priča nije sasvim jednostavna, svedoče podaci o firmi-učesnici na tenderu, koja je registrovana u Luksemburgu neposredno po raspisivanju javnog poziva, 26. septembra ove godine, a osnivač joj je Glob farm, takođe „taze“ upisana u registar, zapravo istog dana kao i ćerka Aelius. U vlasničkoj strukturi Glob farma 75 odsto udela ima kod nas malo poznata Gronin farma, takođe iz Brazila, dok je manjinski akcionar italijanski Montesearch, čiji je vlasnik brazilski EMS. Praktično, kada se razgrnu osnivači, kupac bi bio Gronin, čiji se krajnji vlasnik ne zna jer je reč o holdingu, dok je EMS poslužio da bi se ispunio kriterijum tendera.

Podsetimo, nakon više neuspelih pokušaja prodaje Galenike, država je početkom septembra raspisala novi tender prema kome je početna cena za fabriku jedan evro, uz uslov da kupac, koji mora da ima najmanje 300 miliona evra vrednu proizvodnju, uplati 25 miliona evra komercijalnim bankama, koje bi tako prodale svoja potraživanja „teška“ više od 70 miliona evra. Država je ranije svoj dug konvertovala u 93,7 odsto kapitala Galenike, što je ponudila na prodaju. Dokumentaciju je otkupilo devet kompanija, predstavnici četiri bili su i u obilasku fabrike, ali su konačnu ponudu dostavile samo ove dve firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari