Naša dužnost je da sačuvamo Elektroprivredu Srbije kao jako preduzeće, ali, da bi se to ostvarilo potrebno je da u procesu svojinske transformacije preduzeća država zadrži kontrolni paket akcija.

Samo tako je moguće da se utiče na privredne tokove, kao i na vođenje socijalno odgovorne politike. Treba takođe naglasiti da je za razvoj elektro-energetskog sektora u Srbiji izuzetno važna izgradnja Kolubare B i trećeg bloka u Termoelektrani Nikola Tesla, što će omogućiti da Elektroprivreda Srbije postane ključni faktor u privrednom preporodu zemlje – izjavio je juče na prezentaciji investicionih i remontnih poslova u Privrednom društvu Termoelektrane-Kopovi Kostolac, ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

Generalni direktor EPS Vladimir Đorđević istakao je da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima postignutim u Privrednom društvu Termoelektrane-Kopovi Kostolac, a kao jedan od najvažnijih zadataka u narednom periodu on je pomenuo izgradnju BTO sistema (bager-transport-odlagač). To je preduslov da se uskoro postigne rekordni rezultat od devet miliona tona iskopanog uglja godišnje. Taj posao bi mogao da bude završen do 1. jula 2009. godine“, naglasio je Đorđević.

Predstavljajući završene investicione i remontne poslove u Privrednom društvu TE KO Kostolac, zamenik generalnog direktora tog preduzeća Dragan Jovanović, naglasio je da će to omogućiti racionalnije upravljanje energetskim resursima u Srbiji u skladu sa najnovijim trendovima u Evropskoj uniji. On je podsetio da je osnovna delatnost Privrednog društva Kostolac proizvodnja električne i toplotne energije i uglja. „Na površinskim kopovima se za potrebe termoelektrana iskopa 7,5 miliona tona uglja godišnje, dok četiri termo-bloka ukupne snage 1.000 megavata godišnje proizvedu više od pet milijardi kilovat-sati električne energije“, kaže Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari