"Skuplja Slavija odvratiće kupce" 1Foto: Stanislav Milojković

Advokat Vladan Bojić iz kancelarije Justicia u Podgorici, koji zastupa austrijski „Fil Šar“ u postupku naplate duga od Slavija hotela, javio se redakciji Danasa i naveo da je njegov klijent nezadovoljan postupanjem i dužnika i javnog izvršitelja Marka Vukićevića u tom predmetu.

 Pre svega, Bojić osporava procenjenu vrednost objekta koji bi trebalo da se nađe na licitaciji zbog naplate potraživanja i za razliku od preduzeća Slavija hoteli, koje tvrdi da je najavljena početna cena preniska, advokat Fil Šara smatra da je previsoka.

U ime svog klijenta, Bojić ističe da je tokom ovog procesa bilo sporno i ponašanje dužnika, za koga tvrdi da je „potrošio sve pravne argumente i sada posegao ka grubim medijskim manipulacijama“.

– Direktor hotela Veselin Jovićević bio je sudeonik svih dešavanja, lično je potpisao arbitražnu klauzulu, lično jemčio ispunjenje ugovora, dobijanje dozvole za rad kazina, lično izabrao svog arbitra po svome nahođenju prema slovu arbitražne klauzule, kao što je učinio izvršni poverilac, te oni onda izabrali trećeg člana Arbitraže ad hoc striktno po ”slovu” Aneksa 11. Arbitraža je jednoglasno donela odluku koja po Zakonu o arbitraži i Zakonu o izvršenju i obezbeđenju ima pravni narav konačne i izvršne isprave, ali je dužnik podneo tužbu za njen poništaj s predlogom za određivanje privremene mere, što je Privredni sud pravosnažno odbacio – naglašava Bojić i dodaje da je i bez toga odluka Arbitraže bila izvršna.

Advokat „Fil Šara“ naglašava i da je nakon pokretanja izvršnog postupka „dužnik izigravao zakon i zapao u domen inkriminacije, tako što je osnovao novu firmu pod nazivom Nova Slavija hoteli, sa istim sedištem, delatnošću, direktorom, čime je osujetio izvršnog poverioca da se naplati sa računa“.

– Izvršni poverilac se, naravno, nije hteo namirivati prodajom hotela, nego plenidbom sredstava sa računa izvršnog dužnika, zbog čega je prvobitno blokirao račune izvršnog dužnika, želeći da izbegne proces prodaje nepokretnosti. Ali, kako su Slavija hoteli osujetili takav način namirenja, „Fil Šar“ se opredelio za naplatu prodajom jednog od objekata. Zato je izvršni poverilac zatražio da javni izvršitelj angažuje renomiranog procenitelja Jones Lang LaSalle d.o.o. (JLL) na čiji je nalaz izvršni dužnik dao primedbe, pa je sprovedeno i superveštačenje proceniteljske kuće sa međunarodnom reputacijom, Koliersa, koji je utvrdio vrednost od 5,9 miliona evra – navodi Bojić i dodaje da su Slavija hoteli i na ovu procenu prigovorili i ponudili sopstvenu od 9,3 miliona evra, što je izvršitelj na kraju i prihvatio.

Pre toga, kaže Bojić, „izvršni dužnik je tražio odlaganje izvršenja na deplasiran period, ali mu je javni izvršitelj izašao u susret, istina na određeni rok“. Dodaje i da je Skupština izvršnog dužnika izjavila pisani podnesak kojim nije nijednom rečju osporila dug, već zahtevala vreme kako bi se iznašao način vraćanja duga, i s traženjem iznosa sveukupnog potraživanja izvršnog poverioca. Bojić naglašava da jedino „Fil Šar“ ima apsolutno pravo da iskaže nezadovoljstvo i da predstavi mnoge pogodnosti koje su priuštene izvršnom dužniku.

Odgovarajući na pitanje Danasa, on kaže da za austrijsku firmu „Fil Šar“ nije nikakav “problem” to što se stalno povećava cena hotela, nego to što zakon ne poznaje mogućnost da izvršni dužnik nameće javnom izvršitelju ili sudu sopstvenu procenu. To se utvrđuje veštačenjem, ali se zato izvršnom poveriocu omogućava da sam angažuje procenitelja i preda javnom izvršitelju takvu procenu.

– Tu mogućnost „Fil Šar“ nije koristio, ali stvarni problem osim ovog procesnog jeste u tome što naduvane visoke cene u većini slučajeva u praksi dovode do prolongiranja postupka izvršenja i često do toga da se nepokretnost nikada ne proda. „Fil Šar“ bi tako na perfidan način bio osujećen u naplati svog potraživanja, a dužnik bi izbegao plaćanje. Austrijska kompanija protestuje i zbog odlučivanja Arbitraže koja je štitila nepočinstva rukovodstva Slavija hotela kao tuženog, samo zato što je u državnom vlasništvu, a zato što je takvu praksu nastavio i javni izvršitelj iz istih razloga. On štiti i “ide naruku” Slavija hotelima, sad kao izvršnom dužniku, čime se drastično krši ustavni princip da su državna i privatna svojina izjednačene. Ovde kristalno jasno proizilazi da je državna svojina jednakija – kaže Bojić i negira da je „Fil Šar“ ikada bio zainteresovan za kupovinu Slavija luksa, već tvrdi da ih interesuje samo naplata duga.

Jovićević: Štitio sam državnu imovinu

Direktor Slavija hotela, Veselin Jovićević, priznaje da je koristio sve pravne mogućnosti kako bi odložio izvršenje odluke arbitraže, ali dodaje da je to bila i njegova obaveza jer je štitio državnu imovinu. Objašnjava da ne stoji iza izbora člana Arbitražnog veća, jer ga je odredila Skupština preduzeća koju imenuje Vlada Srbije, a ona je dala i saglasnost da se osnuje Nova Slavija hoteli, kako bi se premostila blokada računa. Tvrdi i da Slavija ne duguje „Fil Šaru“, zbog čega je podneta tužba za poništaj arbitražne odluke, ali da se nekome očigledno žuri da pre ishoda tog spora oglasi prodaju hotela. Jovićević podseća i da je povodom “slučaja Slavija” podneo krivične prijave, ali ga čudi to što tužilaštvo još ne reaguje.

Nova cena od 930 evra za kvadrat

I Slavija hotelima i „Fil Šaru“ smeta način na koji je izvršitelj Vukićević u nekoliko nedelja „balansirao“ od prve procene koja je iznosila oko četiri miliona evra, pa preko ekspertize iz kuće Koliers koja je izašla sa cifrom od 5,9 miliona, da bi na kraju prihvatio procenu Slavija hotela od 9,3 miliona evra. Ipak, licitacija je oglašena za 16. januar sa početnom cenom od oko 6,5 miliona koliko iznosi 70 odsto procenjene vrednosti, ili 930 evra po kvadratu za hotel u centru Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari