Skupština Srbije usvojila set finansijskih zakona i sporazuma 1Foto: J. Z. T.

Skupština Srbije usvojila je danas set finansijskih zakona i sporazuma, među kojima i set zakona o završnim računima budžeta Srbije od 2002. do 2018. godine, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Time će se, kako su naveli, uspostaviti dobra budžetska praksa, nakon perioda od 17 godina u kome se završni računi nisu usvajali.

Od ove godine, uz svaki republički budžet biće usvajan i Zakon o završnim računima budžeta za prethodnu godinu, čime će se značajno povećati transparentnost i vidljivost trošenja budžetskih sredstava, piše u saopštenju.

Poslanici su izglasali i Zakon o javnim nabavkama kojim se podstiče učešće malih i srednjih preduzeća u postupcima javnih nabavki, kao i efikasnija zaštita prava u tim postupcima.
Zakonom o javnim nabavkama se uvodi Portal javnih nabavki koji će omogućiti sprovođenje postupaka javnih nabavki elektronskim putem, što treba da obezbedi veću transparentnost i efikasnost u realizaciji javnih nabavki.

U setu zakona koji su usvojeni, nalaze se i izmene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji ima za cilj usklađivanje sa zahtevima novih propisa Evropske unije i povećanja ocene usklađenosti sa preporukama Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), izmene i dopune Zakona o Carinskoj tarifi, izmene i dopune Zakona o igrama na sreću, kao i izmene i dopune Zakona o duvanu.

Izmene i dopune Zakona o carinskoj tarifi imaju za cilj da povećaju konkurentnost gotovih proizvoda na domaćem i stranom tržištu, kao i da obezbede da sve odredbe od ključnog značaja za svrstavanje po carinskoj tarifi budu u matičnom zakonu koji reguliše tu oblast.

Izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću uvodi se poboljšan sistem kontrole, odnosno dostavljanja dokaza za praćenje i poznavanje priređivača, kako bi se prikupili precizni podaci i informacije o vlasničkoj i upravljačkoj strukturi priređivača.

Takođe, stavlja se dodatno težište na zabranu povezanosti sa licima koja su povezana sa kriminalom, odnosno koja su osuđena za određena krivična dela i teže povrede propisa kojim se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Izmene i dopune Zakona o duvanu treba da obezbede uslove za unapređenje kvaliteta pružanja javnih usluga i poboljšanje uslova poslovanja privrednih subjekata smanjenjem administrativnog opterećenja kroz optimizaciju i digitalizaciju postupaka koje sprovodi Uprava za duvan u okviru programa Vlade „e-Papir“.

Usvojeni su i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Slovačke o regulisanju duga Srbije prema Slovačkoj, Zakon o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Sjedinjenih Američkih Država sa ciljem poboljšanja usaglašenosti poreskih propisa na međunarodnom nivou i primene FATКA propisa.

Poslanici su usvojili i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Rusije o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije, kao i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Severne Makedonije o uzajamnom priznavanju odobrenja privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS).

Skupština je usvojila i Zakon o potvrđivanju finansijskog ugovora Autoput E-80, deonica Niš-Merdare (faza I), između Srbije i Evropske investicione banke i Zakon o davanju garancije Srbije u korist banke Inteza i Rajfajzen banke, po zaduženju javnog preduzeća „Srbijagas“ Novi Sad, po osnovu Ugovora o kreditu za izgradnju razvodnog gasovoda Aleksandrovac-Brus-Кopaonik-Raška-Novi Pazar-Tutin (III faza).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari