„Život je kao kutija čokolada – nikad ne znaš šta te čeka unutra.“ Ako u ovoj staroj poslovici ima imalo istine, neizvesnot sada ima novo lice. Sve više proizvođača čokoladnih delikatesa svoje slatke kreacije nudi u i modernom omotu. Mada je čokolada poznata već vekovima, njena popularnost ne opada, uprkos kalorijama koje u sebi krije.

„Život je kao kutija čokolada – nikad ne znaš šta te čeka unutra.“ Ako u ovoj staroj poslovici ima imalo istine, neizvesnot sada ima novo lice. Sve više proizvođača čokoladnih delikatesa svoje slatke kreacije nudi u i modernom omotu. Mada je čokolada poznata već vekovima, njena popularnost ne opada, uprkos kalorijama koje u sebi krije. Dokazanim pozitivnim uticajem na raspoloženje i kreativnost, čokolada se vraća u novom ruhu, s moderno dizajniranim pakovanjem.
Mazet je proizvođač pralina po recepturi koja datira još iz doba francuskog kralja Luja osamnaestog. Vekovima čuvajući tajnu ovog tradiconalnog slatkiša, najnovijim dizajnom pakovanja, Mazet pokazuje da čokolada nije izašla iz mode. Počevši od kutijica satenskog sjaja Chocabas, gde svaka od boja na kutiji ukazuje na određenu vrstu pralina upakovanih unutra, preko pakovanja veličine kutije šibica, pa do neobičnih čokoladnih privezaka, Mazet pruža užitak za mnoga čula. Velika četvrtasta kutija jarkih boja skriva još jednu poslasticu – blok crne čokolade s različitim punjenjima. U zelenoj kutiji se nalazi čokolada s marcipanskim punjenjem i ukusom pistaća, tirkizno plava kutija označava punjenje s ukusom badema a roze kutija je pravi „div mekog srca“, jer skriva tamnu čokoladu punjenu kremom.
Praline upakovane u prozirne priveske mogu biti ukras na poklonu ili poklon same za sebe. U svakom privesku ima četiri bombona, a mogu poslužiti i kao svetlucav ukras na novogodišnjoj jelci.
Love it! čokolade prave se u Briselu, a njihov dizajn ih čini neodoljivim. One su blagog ukusa, s notom gorčine i, osim posebnog pakovanja prepoznatljve roze boje, prave se u različitim oblicima – po porudžbini.
Upakovane u futurističku kutiju od pleksiglasa, roze ili narandžaste boje, nalaze se različite vrste vrhunskih čajeva. Da bi se održala svežina i aroma čaja, svaka kesica je u posebnom vakumiranom omotu. U kutiji ima pedeset četiri omota, po šest od devet različitih vrsta.
Pomalo nalik staroj kineskoj tradiciji kolačića sudbine koji u sebi kriju papirić s „proročkom“ porukom, britanski proizvođač Fortune Chocolate svaku čokoladnu pralinu pakuje s ispisanom porukom. Čak postoji mogućnost da poručite tekst koji će biti ispisan unutar omota i date nekome zaista neponovljiv poklon.
Pravim stilskim puristima neće promaći svedeni stil pakovanja čokolade britanskog proizvođača Hotel chocolat. Njihovo zaleđe nalazi se na plantažama kakaoa na zapadnoindijskim ostrvima. Vizija ove kuće se ogleda u decentno dizajniranim omotima i pakovanjima. Za novogodišnje praznike možete odabrati drveni sanduk ili crnu torbicu punu biranih slatkiša. Njihov izum – „čokoladna cigla“ – lako može da se napravi i kod kuće, tako što se na razlivenu toplu čokoladu pospe kandirano voće.
Evo još jednog načina da svoj dom ukrasite za praznike – jestivim ukrasima! Istopljenu čokoladu sipajte u specijalne modle u obliku zvezdice, pahuljice ili Deda-Mraza. Ako nemate pri ruci ovakve modle, možete čokoladu izliti u ravne žetone i onda preko njih rukom iscrtati novogodišnje motive svetlijom čokoladom. Kad kolačiće zvezdastog oblika uvijete aluminijumskom folijom, ne samo da će duže ostati sveži, već ćete njima moći da ukrasite svečanu trpezu.
Koliko je pakovanje važno u promovisanju i prodaji slatikša, poznato je svima. Sjajan omot i specifične boje ponekad posvesno prizivaju glad i golicaju čulo ukusa. U prilog tome studenti Kelskog fakulteta primenjenih umetnosti izradili su nekoliko predloga na temu „Pakovanje slatkiša sutrašnjice“.
Pop-ups su čokolade s penastim punjenjem, nalik nama poznatom „manč-melou“. Novina je u tome da je pena kompresovana i, tek kada skinete poklopac, upija vazduh, povećavajući zapreminu. Tako se dobija uvek sveža poslastica, vrlo kompaktnog pakovanja.
Noobs su slatki (bukvalno), mali zalogaji – praline prelivene belom čokoladom i s dva crna oka. Pokušajte da zamislite svet iz njihove perspektive dok vire kroz prozor svog pakovanja – a onda ih i okusite.
SMS – sweet message system odlična je zamena za SMS poruke na mobilnim telefonima. Kad mesta u foliji popunite bombonicama sa odgovarajućim slovima, stvorićete slatku poruku.
Dandy box – chocolate creation poslastica je koliko igra. Pre nego što ih otvorite, slaganjem upakovanih čokoladnih trouglova dobićete raznovrsne grafičke efekte. Kada ih pojedete, drugu stranu omota sačuvajte da od njega napravite jedinstvenu slagalicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari