Sloga: Izmena Zakona o radu se prilagođava azijskom kapitalizmu 1

Izmena Zakona o radu koja se najavljuje za 2019. godinu sa ključnom promenom da će poslodavci moći da proveravaju razloge zbog kojih njihovi zaposleni otvaraju bolovanja i da im daju otkaz ukoliko uoče zloupotrebe je neviđeni bezobrazluk, smatra Udruženi sindikati Srbije „Sloga“.

Kako navode u saopštenju, to za cilj jedino ima zastrašivanje zaposlenih da rade i onda kada su bolesni strahujući od gubitka posla.

„I sadašnji Zakon o radu uređuje tu materiju pa je sasvim nejasno šta se ovim izmenama želi postići osim da se radnici drže u nekoj vrsti konstantnog straha od gubitka posla i pritiscima da ćute i da se ne bune kada su bolesni. Smatramo da se u izmenama zakona kriju još gore stvari po pitanju radnih prava i da će srpski radnik uskoro raditi po modelu azijskog kapitalizma i njihovih uslova rada koji su daleko lošiji od standarda koji se primenjuju u Evropi“, ističe se u saopštenju „Sloge“.

Pozivaju aktuelnu vlast da se ne igra sa ljudskim sudbinama i ujedno zahtevaju da se celokupni predlog izmena zakona o radu prezentuje javnosti kako bi stručna javnost uzela kompletno učešće u tome.

„Posebno što i ovoga puta sumnjamo da će izmena zakona biti doneta na oktroisani način, bez kvalitetne javne rasprave i sa negativnim posledicama po celokupnu državu i narod“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari