Sloga: Povećati minimalnu cenu rada za najmanje 50 odsto 1

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ smatraju da bi samo povećanje minimalne cene rada od najmanje 50 odsto, uz istovremenu pojačanu kontrolu države u privatnom sektoru, dovelo i do realnog podizanja plata i penzija za javni sektor.

Slažemo se sa kolegama iz sindikata koji učestvuju u radu Socijalno – ekonomskog saveta da su plate i penzije u Srbiji najniže u regionu, ali ne i sa tim da će na sednici tog tela zatražiti povećanje od pet do sedam odsto, šta je najavio Zoran Stojiljković, predsednik UGS „Nezavisnost“, piše u saopštenju.

Mi ne znamo kojom metodologijom je kolega Stoiljković došao do tih procenata, ali znamo da je taj predlog toliko bedan i služi jedino nastavku populizma odlazećeg premijera da će se plate i penzije uskoro još jednom i po ko zna koji put do sada značajno povećati, navode iz Sloge.

Samo povećanjem minimalne cene rada od minimum 50 odsto, uz istovremeno pojačanu kontrolu države, posebno poslodavaca koji radnike privatnog sektora upošljavaju na crno, ne prijavljuju pun iznos zarada, isplaćuju ih na ruke, dovodi do realnog punjenja budžeta i samim tim i do većih plata i penzija za javni sektor, smatraju u tom sindikatu.

Povećanje koje predlažu sindikati, uvijeno u jednocifrene procente od nekoliko stotina dinara, ili možda jednu do dve hiljade, za Slogu je neprihvatljivo.

Posebno što taj predlog ide iz redova sindikata koji stalno ističu da se u Srbiji „loše živi i da je situacija očajna“, pa nam nije jasno da li oni i njihovi lideri brane položaj radnika ili nastavljaju sa prikrivenom podrškom aktuelnoj vlasti i poslodavcima, ukazala je Sloga. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari