Sloga: Radnici iz Lučana žrtve istrošene industrije 1

Radnici “Milan Blagojević – Namenska“ iz Lučana zbog puke egzistencije se godinama unazad primoravaju na igru „ruskog ruleta“, budući da ne postoji godina u kojoj neko od radnika nije stradao.

Time je i jučerašnje zajedničko saopštenje rukovodstva i sindikata te fabrike povodom tragedije njihovih radnika veoma zabrinjavajuće, ali i cinično, navodi Udruženi sindikat „Sloga“ u saopštenju.

Kako ističe Sloga, porediti tragediju radnika na poslu sa smrtnim slučajevima na autoputu, pritom negodovati zbog opravdanog interesa javnosti i publiciteta, i uz molbu kroz saopštenje da se gubitak dvojice radnika ne koristi za političke obračune neistomišljenika, upravo potvrđuje da su zaposleni u namenskoj  žrtve i taoci istrošene industrije sa dotrajalom tehnologijom, svesno gurnuti u rizik.

Iz Sloge dodaju da bi bilo interesantno izvršiti poređenja sa drugim sličnim fabrikama u Evropi i doći do podataka da se požari i smrtni slučajevi radnika dešavaju veoma retko, gotovo nikada ili u jako zanemarljivim procentima u odnosu na Srbiju.

„Tvrdnje poslovodstva “Namenske“ iz Lučana o ulaganjima u fabriku i bezebednost radnika su čist šminkeraj i svaka dalja proizvodnja bez ozbiljnijih ulaganja preti da odnese još života i zavije nečiju porodicu u crno.Ono što nas kao autentični radnički sindikat veoma brine je učestala matrica takozvanih „prodržavnih sindikata“ da brane neodbranjivo, izigravajući moralni sapun za obraz nesposobnog poslovodstva, i da takvom igrom upravo oni okreću burence „ruskog ruleta“ svojim kolegama“, dodaje se u saopštenju „Sloge“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari