Sloga: Srpski radnici u Slovačkoj zbog pandemije postali žrtve eksploatacije 1Foto: Sloga.org.rs

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozvali su danas Vladu i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da odmah pokrenu akciju vraćanja srpskih državljana na radu u Slovačkoj jer su oni, kako tvrdi sindikat, zbog pandemije korona virusa postali žrtve „najbrutalnije radne eksploatacije“, a ne mogu da se vrate u zemlju jer su granice zatvorene.

Sindikat navodi da su mu se javile srpske radnice iz grada Nitra i da tvrde da ih ucenjuju da rade noću za 40 evro centri po sati, na poslovima pakovanja šrafovske robe za kompaniju Wurt, a da su im raskinuli ugovore o radu koji su predviđali platu od pet evra po radnom satu.

Takodje se dodaje da ih iz agencije koja ih angažuje ucenjuju egzistencijom i pretnjom izbacivanja iz smeštaja u kome su bile od septembra 2019. godine do raskida ugovora.

„Radnice tvrde da su kontaktirale ambasadu Srbije u Slovačkoj i objasnile problem, međutim, nakon toga im se više niko iz ambasade nije javio zbog navedenog problema, jer kako su im iz prethodno rekli, njima one nisu jedine i da u Slovačkoj ima 3.000 ljudi čije firme takođe ne rade, i koje neće raditi do 23. avgusta“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari