Sloga: Ustavni sud da ukine "lizing radnika" 1

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ podneli su inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti propisa kojim se u Srbiju na mala vrata uveo „rad na lizing“ i omogućila eskploatacija radnika mimo zakona i Ustava.

Trenutno u Srbiji preko 70.000 radnika radi u statusu iznajmljene „robe“ koja nema nikakav ugovor sa poslodavcem kod koga radi, niti ima bilo koji oblik zaštite radničkih prava kakav se garantuje ionako katastrofalnim Zakonom o radu koji je usvojen bez javne diskusijen, navodi se u saopštenju Sloge.

Kako kažu, „rad na lizing“ u potpunosti dehumanizuje radnika, stvara sloj prekarijata i pretvara Srbiju u zemlju jeftine obespravljene radne snage.

Republika Srbija krši Konvenciju 181. Međunarodne organizacije rada koju je ratifikovala 2013. godine i sopstveni Ustav koji garantuje da „svako ima pravo na poštovanje dostojanstva svoje ličnosti na radu, bezbedne i zdrave uslove rada, potrebnu zaštitu na radu, ograničeno radno vreme, dnevni i nedeljni odmor, plaćeni godišnji odmor, pravičnu naknadu za rad i na pravnu zaštitu za slučaj prestanka radnog odnosa.“

Takođe, Zakon o radu ne poznaje kategorije „privremenog zaposlenja, jedinica za privremeno zapošljavanje ili klijenta-poslodavca“ niti predviđa mogućnost „iznajmljivanja radne snage“.

– Vlada Srbije je na „mala vrata“ uvela privremeno zapošljavanje kroz Uredbu o klasifikaciji delatnosti gde je bez zakonskog osnova predvidela postojanje „Delatnosti agencija za privremeno zapošljavanje“. Ono što bi bilo ispravno da se desi u ovom slučaju je da je prvo regulisan rad agencija za privremeno zapošljavanje u skladu sa Ustavom, međunarodnim obavezama i Zakonu o radu a ne da se krene naopako, od samog kraja – uredbe o klasifikaciji delatnosti. Mi smatramo da takav previd nije slučajan i da pokazuje nameru države da protivpravnim umanjenjem prava zaposlenih „privuče investitore“ koji dolaze u našu zemlje da bi primenjivali praksu koja je u njihovim zemljama protivzakonita – kažu u USS “Sloga”

Kako ističu u saopštenju država mora pod hitno da stane na kraj ovakvom izrabljivanju radnika i oduzme dozvolu za rad agencijama poput „Manpower“, „Adecco Serbia“ ili „Trenkwalder“ a ne da sa njima gradi partnerski odnos i vraćanje građana Srbije u feudalno doba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari