Smanjenje nameta na zarade 1Foto: FoNet

Smanjenje nameta na rad je korak ka zdravom prosperitetu, saopštila je nevladina organizacije LIBEK reagujući na izjavu premijerke Ane Brnabić o mogućnosti da se poveća neoporezivi deo zarade.

Ovim bi se smanjilo ukupno opterećenje zarada porezima i doprinosima koje u Srbiji iznosi skoro 40%. Ova mera pozitivno bi uticala na privredna kretanja, naročito u sektoru malih i srednjih preduzeća i posredno na kretanja na tržištu rada.

Povećnje neoporezivog dela bruto plate olakšaće poslovanje privrede ali i povećanje lične potrošnje što će pozitivno uticati na ekonomski rast i novo zapošljavanje i povećanje standarda stanovništva.

Ovakva mera ne mora nužno da znači povećanja zarada, kaže se u saopštenju LIBEK-a. Iako se porez na dohodak isplaćuje iz bruto zarade na teret radnika, preduzeća mogu radnicima da ponude promenu ugovora o radu kojim bi se smanjila bruto zarada ali bi neto plata ostane ista.

Ovo u svakom pojedinačnom slučaju zavisi pre svega od tražnje i ponude na tržištu radne snage, stoji u saopštenju LIBEK-a

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari