Smenjuje se direktor gradske toplane Niš 1Foto: nitoplana.rs

Direktor Gradske toplane Niš od danas više neće biti Zoran Stojanović, a Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS), inače udruženje građana koje nizom akcija nastoji da utiče na izmenu komunalne politike, dobiće svog predstavnika u Nadzornom odboru po principu “prazne stolice”, saopšteno je na nedavnom sastanku predstavnika grada, Gradske toplane i UPSS-a, a saznaje Danas.

Predstavnici grada na čelu sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem (SNS) na tom sastanku izrazili su nezadovoljstvo zbog više Stojanovićevih odluka, pa i javnih istupa, koji nisu doprineli rešavanju problema, a to javno preduzeće su “udaljili od građana”. Kako je rečeno, Gradska toplana će dobiti i novog tehničkog direktora. Prema našim izvorima, novi direktor ovog javnog preduzeća trebalo bi da bude Predrag Milačić, jedan od rukovodilaca u niškoj Objedinjenoj naplati. Stojanović je bio kadar SPS-a, a Milačić je u SPO-u.

Izvori Danasa su kazali da je “jedan od ključnih povoda za održavanje ovakvog sastanka bio sve veći zahteva građana Niša za isključenje sa sistema daljinskog grejanja, što je počelo ozbiljno da se odražava na poslovanje Toplane”. Dogovoreno je da se razgovori nastave sledeće sedmice, kada bi predstavnici UPSS-a trebalo da iznesu svoje predloge za izmenu nedavno usvojene skupštinske odluke o isporuci toplotne energije, kojom je građanima “dozvoljeno” trajno isključenje iz sistema daljinskog grejanja, ali pod uslovima koji ga u praksi gotovo onemogućavaju.

Predstavnici UPSS-a su više puta isticali da cena daljinskog grejanja u Nišu može i mora da bude značajno niža, a da bi tome trebalo da doprinese i racionalnija organizacija i poslovanje ovog javnog preduzeća. UPSS je dve godine unazad organizovali i niz protesta na kojem su iznosili ovakve I druge komunalne zahteve. Dva meseca je imalo i svog prestavnika u ”praznoj stolici” u Nadzornom odboru Gradske toplane, ali mu je to pravo uskraćeno. U UPSS- su kazali da njihov predstavnik nije pozivan na sednice Nadzornog odbora toplane nakon što je otkrio potencijalne zloupotrebe u vezi sa havarijom Toplane Jug, kao i druge nepravilnosti, dok su pojedini predstavnici gradske vlasti naveli da je razlog što “nisu bili konstruktivni”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari