Snimak dogovora o nameštanju tendera "nije osnov za sumnju" 1Foto FoNet

– Tužilaštvo za organizovani kriminal odbacilo je ovih dana krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Niša Zorana Perišića i zamenika predsednika Skupštine grada Nebojše Stankovića zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj tako što su „nameštali“ tender za gradski javni prevoz u Nišu, raspisan 2014. i vredan oko šest milijardi dinara. Krivičnu prijavu je pre skoro 20 meseci podneo Dragutin Dobrašinović, predsednik Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, koji je po odluci Uprave za javne nabavke bio građanski nadzornik na tenderu.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Uprkos postojanju audio snimaka, na kojem se čuje da se Perišić i Stanković, na sastanku kolegijuma Gradskog veća, zalažu za prilagođavanje pojedinih uslova tendera javnom preduzeću Aerodom Niš, kao i Niš- ekspresu, koji je inače u vlasništvu Miroslava Miškovića, tužilaštvo je odlučilo da „nema osnova za sumnju da se u radnjama navedenih lica stiču obeležja navedenog krivičnog dela, niti bilo kog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“. Ovakva odluka, koju je potpisao zamenik tužioca za organizovani krimilan Vojislav Isailović, doneta je, kako se navodi, „nakon uvida u celokupnu dokumentaciju“ i „izvršenih provera MUP-a, Direkcije policije, Uprave kriminalističke policije, SBPOK i Odeljenja za suzbijanje organizovanog finansijskog kriminala“.

Na ovim snimcima se, između ostalog, čuje da se Perišić i Stranković zalažu da se starost ili pojedine karakteristike autobusa prilagode ovim niškim prevoznicima, koji su kasnije i „pobedili“ u tenedrskim partijama za koje su konkurisali. Snimak je najpre objavio internet portal Južne vesti, a gradonačelnik je potvrdio njegovu autentičnost. Vrednost tendera iznosila je tri četvrtine tadašnjeg gradskog budžeta.

Dobrašinović ovakvu odluku ocenjuje kao „sramnu i jadnu“. On smatra da zbog „konteksta i trenutka u kom je krivična prijava odbačena“, ona „nije zasnovana na pravu, već na politici“.

– Odluka Tužilaštva dokaz je da je pripadništvo vladajućoj stranci i zaštita od strane njenog predsednika, vrsnog pravnika i najznačajnijeg borca protiv korupcije Aleksandra Vučića, zeleno svetlo za nekažnjeno vršenje i najtežih korupcionaških krivičnih dela usmerenih protiv interesa građana Srbije. Verovatno ćemo pokrenuti disciplinski postupak protiv tužioca pred državnim većem tužioca jer je očigledno da je u ovom slučaju došlo do ozbiljne opstrukije pravde – kaže on za Danas.

Perišić je predhodno odbacio optužbe, navodeći da „dok je on gradonačelnik, u Nišu se neće nameštati tenderi“, a da će „onaj ko je kršio zakon snositi posledice uvek, bez izuzetka“. I Stanković je negirao „nameštanje“, ocenjujući pri tom da je „normalno da onaj ko plaća, a to je grad, određuje uslove na tenderu“. „Nameštanje“ tendera negirali su i prevoznici koji su dobili posao, tvrdeći da je sve bilo legalno, a oni dobili posao jer, kako su kazali, brojem i kvalitetom autobusa ispunjavaju tenderske kriterijume.

Biće kontratužbi?

Gradonačelnik Perišić kazao je juče da je tender bio dobar za grad i doneo mu uštete od 200 miliona dinara na godišnjem novou, a da ga je osporavala „samo mala grupa ljudi i izolovanih medija“, dok građani Niša „znaju da imaju poštenog gradonačelnika“. “Još nisam odlučio o daljim potezima, ali treba razmisliti da li svaki put kad vam neko udari šamar, okrenuti i drugi obraz ili uzvratiti”, rekao je Perišić za gradski informativni portal Niške vesti. Stanković je, pak, bio konkretniji, najavljujući da će „pokrenuti sudski spor protiv nekih koji su širili lažne vesti i kaljali im ugled i ime“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari