Spaskovski: Ovo se dešava jednom ili nijednom u životu 1

Usvajanjem UPPR četiri privredna društvaRTB Bor – Matičnog preduzeća, Rudnika bakra Bor, Rudnika bakra Majdanpek i Topionice i rafinacije borski kombinat bakra se posle više od pola veka rešio tereta starih dugova.

Prihvatanjem UPPR-a istovremena je stvorena mogućnost daljeg razvoja proizvodnje i otvaranja novih rudnika u različitim vlasničkim odnosima. Ovo restrukturiranje, vredno 1,2 milijarde evra, predstavlja najveće finansijsko restrukturiranje u Srbiji ikada, a u RTB Bor ističu da usvojeni Plan posebno dobija na značaju budući da je RTB Bor Grupa privredno društvo od strateške važnosti za Srbiju.

– Ovo je istorijski dan za RTB Bor koji se dešava jednom ili nijednom u životu. Izglasana su četiri UPPR-a, tri zavisnih i Matičnog preduzeća RTB Bor Grupe, i to sa visokim procentom – preko 90 odsto! Menadžment RTB-a imao je tu privilegiju da učestvuje direktno u ovome i doživi da kompaniji bude otpušteno 90 odsto neobezbeđenih potraživanja, među kojima su mnoga najblaže rečeno sporna, da ne kažem sumnjiva – izjavio je generalni direktor RTB Bor, Blagoje Spaskovski nakon prihvatanja UPPR-a, podsećajući istovremeno da je u ukupnim dugovima RTB-a Bor oko 900 miliona evra starih dugova.

– To su dugovi koji datiraju s kraja šezdesetih godina, potom oni koji su zaduženi negde u kafani na blanko papiru, a reč je o 42 miliona dolara, što se ne može priznati. Tu su i dugovanja ili krediti za 15 fabrika izgrađenih sredstvima RTB Bor. RTB Bor je za njihovu izgradnju dao 375 miliona dolara, a sve te fabrike prodate su za 15 miliona dolara. Fabrike danas stoje, a 15 hiljada radnika je van preduzeća – kazao je Spaskovski.

Prema rečima Spaskovskog tu su takođe i dugovanja prema Pariskom i Londonskom klubu poverilaca koja su mnogim preduzećima u Srbiji, poput EPS-a i Jugoslovenske železnice, pre tri-četiri godine otpisana. Borskom kombinati bakra nisu, iako su oba kluba, i Pariski i Londonski, otpisala dug državi.

– Po tom osnovu dugovali smo nekih 260 miliona dolara. U otpisanim potraživanjima je i dug nastao u vreme sankcija, kada se bakar kupovao po zvaničnom, a svi inputi kupovani po tzv. šticovanom kursu. I tu se „krije“ stotinak miliona dolara. Na kraju, tu je i 64 miliona evra uzetih 2003. i 2004. godine za očuvanje socijalnog mira, odnosno za lične dohotke i ostala davanja. Upravo su takva potraživanja sada otpisana, a tih preostalih 10 odsto, koje ćemo vraćati u narednih osam godina, posle jedne godine grejs perioda, jeste zapravo ono što je jedino realno. – objašnjava prvi čovek RTB Bor, zahvaljujući se Vladi Srbije, što je svojim propisima omogućila da kroz UPPR RTB Bor konačno izađe iz restrukturiranja i to kao novo, jedinstveno, državno preduzeće.

U borskom basenu s razlogom mogu da budu zadovoljni, s obzirom da usvajanje UPPR-a u krajnjem ishodu treba da im donese: otpust 90 odsto neobezbeđenih potraživanja u iznosu oko milijardu evra, konverziju duga obezbeđenih poverilaca u kapital države čime RTB Bor Grupa dobija jasnu vlasničku strukturu, zatim statusnu promenu koja za cilj ima formiranje jednog integrisanog sistema, kao i mogućnost daljeg razvoja proizvodnje i otvaranje novih rudnika u različitim vlasničkim odnosima.

– RTB Bor od danas skače kreditni rejting, a to znači da ćemo imati jeftinije kredite za dalja ulaganja u rudarstvo. Prevashodni cilj nam je da obezbedimo više domaćeg koncentrata jer njegova prerada u novoj topionici donosi Basenu veći ostatak para.

Stvara se, takođe, povoljnija klima da RTB Bor može da se zaduži za ekološku komponentu kako bi ublažio i uklonio sve ono što prlja i zagađuje okolinu, a tu opet mislim na istorijsko nasleđe, na deponije, flotacijsku i jalovišta kopova. Skinuli smo jednu veliku muku, dima u Boru i okolini više nema, ostaje nam da ozelenimo sve one kopove i sadašnji “afrički” pejzaž pretvorimo u evropski, odnosno onakav kakav dolikuje Srbiji. – naglašava Spaskovski, dodajući da se očekuje stvaranje jednog jedinstvenog preduzeća, a iza toga intenzivan razvoj rudarstva.

Kombinatu bakra preostaje da u narednih osam godina vrati oko 130 miliona evra iz dela potraživanja neobezbeđenih poverilaca i 250 miliona evra iz klase obezbeđenih poverilaca. Inače, RTB uredno izmiruje kredit za novu topionicu i dosad je već kroz glavnicu i kamate otplatio 46 miliona dolara, a kanadska EDC banka koja je dala kredit za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline glasala je za usvajanje UPPR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari