Spoljnotrgovinska razmena Srbije u prvom polugodištu veća 24,1 odsto 1Novac Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prvom polugodištu ove godine iznosila je oko 23 milijarde evra, što je rast od 24,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je danas Republički zavod za statstiku.

Izvezeno je robe u vrednosti oko 10 milijardi evra, odnosno 28,5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz povećan 21 odsto, na oko 12,9 milijardi evra.

Deficit je iznosio 2,9 milijardi evra, što je povećanje od 0,5 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom bila je 77,6 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 73,1 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 62,3 odsto ukupne razmene.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu su bili Nemačka, Italija, BiH, Rumunija i Mađarska, a u uvozu Nemačka, Kina, Italija, Turska i Mađarska.

U razmeni sa zemljama CEFTA regiona slobodne trgovine Srbija je imala suficit od oko milijardu evra koji je rezultat uglavnom izvoza nafte i naftnih derivata, žitarica i proizvoda od njih, električnih mašina i aparata, gvožđa i čelika, kao i drumskih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari