Štediše koje okuplja Udruženje građana stare devizne štednje iz BiH i dijaspore, potražuju od Invest banke Tuzla 94,3 miliona dolara, bez kamata rekao je za Danas Svetozar Nišić, predsednik Upravnog odbora tog Udruženja. Pilot presudom u predmetu Šahinbegović kojom se Sloveniji i Hrvatskoj nalaže da štediše Ljubljanske i Invest banke iz BiH isplati na isti način kao i svoje državljane (a koja važi za sve građane u istom položaju) Evropski sud za ljudska prava obračunao je i kamatu, i zateznu kamatu i nematerijalnu štetu, tvrdi Nišić.


„Ali mi smo spremni da se sa Srbijom dogovorimo i ublažimo svoj zahtev, a ovlašćeni smo od članova našeg Udruženja za takav dogovor“, kaže Nišić. On misli da mediji mogu pomoći da predstavnike ovog Udruženja na razgovor prime predsednik Srbije Tomislav Nikolić i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. „Ne vredi se Srbiji žaliti na ovu presudu, samo ljuti i međunarodnu zajednicu, i Evropski sud za ljudska prava i Savet Evrope i samo produžava agoniju koja će ih još više koštati“, misli Nišić i tvrdi da se najnovija presuda Evropskog suda za ljudska prava ima zahvaliti evropskim advokatima koji su na evropske institucije izvršili pritisak. On dodaje da je sam radio u Nemačkoj od 1963. godine, da su mnogi članovi njegovog Udruženja na privremenom radu u inostranstvu zaradili svoje pare. „Predlažemo da nas pozovu na razgovor, da nešto uradimo, da pomognemo da se deo novca naših članova iz inostranstva prebaci u srbijanske banke“, kaže Nišić.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja građana stare devizne štednje BiH i dijaspore, tvrdi da je Invest banka Tuzla radila do 1991. godine i da je tada oterana u stečaj, a svi pokušaji njenih štediša da do svojih para dođu nisu urodili plodom. „Pisali smo Borisu Tadiću, tadašnjem predsedniku Srbije, pisali smo premijeru, obraćali smo se Privrednom sudu u Beogradu, ništa“, kaže Nišić.

On upozorava da su upućivanja ovih građana na Sporazum o sukcesiji prevara, i da se sukcesijom ništa za građane ne rešava. A na Evropskom sudu za ljudska prava, kaže Nišić, završiće i Bosna i Hercegovina: „BiH ima zakon o staroj deviznoj štednji koji je prevarantski“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari