Srbi ne odustaju od grčkih ostrva 1

Samo tokom prošle godine u Evropu je, iz ratom pogođenih zemalja Bliskog istoka, uglavnom iz Sirije, stiglo više od milion izbeglica. Većina, gotovo 850.000 njih se evropskog tla dokopala preko grčkih ostrva, najbližih turskoj obali – Samosa, Iosa, Lezbosa, Rodosa i drugih, pokazuju podaci UNHCR.


U prva dva meseca ove godine, više od 120.000 izbeglica je stiglo na grčka ostrva, a zbog politike zatvaranja granica krajem februara, veći deo njih je, ne svojom voljom, ostao tu i „zarobljen“. Uskoro počinje letnja turistička sezona i kako većina Grka na ostrvima živi upravo od turizma, turistički radnici na ovim ostrvima plaše se da bi cela situacija sa izbegličkom krizom mogla da utiče na njihov posao. Najviše izbeglica je na ostrvima koje se nalaze na svega desetak i manje kilometara od turske obale. Kroz Lezbos je od početka krize prošlo više od pola miliona izbeglica, samo u januaru ove godine više od 30.000 njih. Ios i Samos su u februaru primili 13.000, odnosno 4.000 izbeglica, međutim, grčki turistički zvaničnici smatraju da nema razloga za brigu.

Ni srpski turisti, koji su godinama među najbrojnijim u Grčkoj, nemaju razloga za brigu, tvrde za Danas u turističkim agencijama. Aranžmani se još od pre Sajma turizma u februaru prodaju jako dobro, naročito za severne delove Grčke zbog jeftinijih aranžmana. Međutim, i prodaja aranžmana za grčka ostrva, tvrde, ne da nije za potcenjivanje, već je prodaja ove u odnosu na prošlu godinu skočila za gotovo 50 odsto.

U Argus tursu podsećaju da su ostrva na kojima se trenutno nalaze izbeglice Lezbos i Kos.

– Drumski putevi su prohodni i saobraćaj se odvija najnormalnije, zagušenja i problematične rute su uglavnom železnički putevi. Krit i Rodos, koji se nalaze u ponudi Argusa ove godine, nemaju problem izbegličkih migracija i kampova – tvrde u ovoj agenciji.

U agencijama tvrde da je prodaja aranžmana porasla ove godine u odnosu na prošlu za 55 odsto, za ostrva je interesovanje u poređenju sa prošlogodišnjom sezonom veće i za 50 odsto. Direktor Belvi travela Milan Lainović kaže za naš list da srpski turisti tradicionalno vole da letuju na ostrvima i da je to i ove godine tako.

– Bolje su popunjena ostrva sada nego prošle sezone jer su aranžmani jeftiniji i jednostavno ljudi više vole da idu na ostrva. Što se tiče krize sa izbeglicama, to ne utiče na turizam. Grčka je najprodavanija destinacija ove sezone jer su se za nju odlučili oni koji su ranije letovali u Tunisu i Egiptu – ističe Lainović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari