Srbija dobija pomoć EU od 21 milion evra za pripremu projekata 1Sem Fabrici Foto: Tviter

Srbija će za 15 novih infrastrukturnih projekata čija je potencijalna investiciona vrednost veća od 900 miliona evra, od EU, kroz program „Podrška EU u pripremi projekata“, dobiti 21 milion evra za pripremu tehničke i tenderske dokumentacije, rečeno je danas na predstavljanju projekta.

Kako je istaknuto, taj program je finansiran iz predpristupnih fondova sa donacijom 19,7 miliona evra, a Vlada Srbije ulaže oko 1,3 miliona evra.

Cilj programa koji se odnosi na infrastrukturne projekte u oblasti zaštite životne sredine, energetike i saobraćaja je da promoviše pripremu moderne i održive infrastrukture u Srbiji, kao i da ojača tehničke i administrativne kapacitete u oblasti upravljanja i korišćenja predpristupnih fondova, kako bi se ubrzao proces pripreme Srbije za članstvo u EU.

Projekti će biti realizovani u Loznici, Pančevu, Kraljevu, Brusu, Blacu, Sokobanji, Kragujevcu, Užicu, Arilju, Požegi, Kosjeriću, Ivanjici, Aranđelovcu, Kniću, Rekovcu, Kladovu, Vrbasu i Beogradu.

Na skupu su potpisana tri memoranduma o razumevanju između predstavnika Delegacije EU u Srbiji i resornih ministarstava za projekat modernizacije pruge Velika Plana-Niš, remedijaciju i revitalizaciju Velikog bačkog kanala i izgradnju sistema sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Kraljevu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da novi program podrške EU uspostavlja sistem po kome će se dobro planirati važni infrastrukturni projekti u Srbiji koji će biti održivi i moći će da privuku zdrave finansije.

Ocenio je da će kroz tu pomoć život građana Srbije biti bolji, da će piti čistiju vodu, disati čistiji vazuh i moći brže i bezbednije da se kreću u saobraćaju, ali i da štede energiju.

Ukazao je i da projekti koji nisu dobro planirani ograničavaju dalja ulaganja, kako vlade tako i drugih investitora i donatora.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je kazala da podrška EU u pripremi projekata pomaže održivi regionalni razvoj Srbije koji svakom građaninu pruža mogućnost da ima dobru infrastrukturu, dobru pijaću vodu i komunalne standarde bez kojih nema održivog razvoja i napretka.

Ona je podsetila da su u pitanju obilni i složeni projekti koji su decenijama čekali da budu realizovani, poput čišćenja Velikog bačkog kanala.

„Srbija je pokazala da ume da samostalno prepozna razvojne projekte“, rekla je ona i podsetila da je još pre pet godina Ministarstvo za evropske integracije napravilo metodologiju za utvrđivanje prioritetnih infrastrukturnih projekata, što je dalo rezultate.

Dodala je da je napravljen plan utvrđivanja prioriteta u raspodeli međunarodne razvojne pomoći, kako bi se sredstva pre svega iz EU, ali i drugih donacija, koristila na održiv i racionalan način, bez preklapanja i dupliranja i nepotrebnog zaduživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari