Srbija dokapitalizovala Er Srbiju 1Foto: Aleksandar Roknić/Danas

Vlada Srbije dokapitalizovala je Er Srbiju čime je povećala svoj vlasnički udeo u ovom avioprevozniku sa 51 na 82 odsto, dok je udeo Etihada spao sa 49 na 18 odsto.

Kako je objavila Er Srbija uvećanje osnovnog kapitala preduzeto je u cilju otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih pandemijom zarazne bolesti COVID-19. Iznos dokapitalizacije nije naveden.

Vlada je novac izdvojila na zahtev Er Srbije. Udeo Etihada je pao budući da aviogigant iz Emirata nije hteo da „isprati“ ulaganje Vlade Srbije.

„Zahvalni smo Vladi Republike Srbije na tome što je pružila podršku nacionalnoj avio-kompaniji da prevaziđe prepreke u poslovanju uzrokovane pandemijom korona virusa u najtežoj godini u istoriji putničkog avio-saobraćaja,“ izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije.

On je dodao da će „uz temeljne mere racionalizacije poslovanja kompanije koje su već uveliko u toku, Er Srbija moći da prevaziđe teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, pre svega saobraćaju i turizmu.“

Kako se dodaje, dokapitalizacija je preduzeta na zahtev Er Srbije, u skladu sa uredbom Vlade Srbije iz oktobra 2020. godine, kojom se predviđa mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom.

„Ta uredba u potpunosti je usklađena sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uređuju mere državne pomoći za podršku privredi u toku trenutne pandemije COVID-19, uključujući i dokapitalizaciju. Na zahtev Vlade Srbije, Komisija za kontrolu državne pomoći je razmotrila predložene mere i potvrdila da je mera uvećanja osnovnog kapitala Društva usklađena sa pozitivno-pravnim propisima Republike Srbije, čime su se stvorili uslovi da se dokapitalizacija sprovede“, navodi se u saopštenju kompanije.

Vlada Srbije, Ministarstvo privrede i Komisija za kontrolu državne pomoći nisu se oglašavale ovim povodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari