Srbija na 7. mestu po broju sajber napada na industrijske računare 1Sajber kriminal Foto: supinfo

Prema najnovijim podacima kompanije Kasperski, Srbija se u junu ove godine našla na samom vrhu liste zemalja po broju napada na industrijske računare.

Na globalnoj listi Srbija zauzima 7. mesto sa udelom od 26,1 odsto industrijskih računara koji su pretrpeli neki vid napada, što je znatno više od globalnog proseka od 14,1 odsto, navodi se u saopštenju ove kompanije. Ispred Srbije se nalaze Etiopija (38,7 odsto), Alžir (32,8 odsto), Sirija (29,4 odsto), Jemen (28,7 odsto) Ruanda (27,6 odsto) i Libija (26,4 odsto).

Sajber napadi na industrijske organizacije smatraju se izuzetno opasnom pretnjom, jer imaju potencijal da prouzrokuju velike materijalne gubitke i dovedu do zastoja proizvodnog ciklusa celog sistema. Pored toga, zbog izuzetno osetljivih informacija koje industrijske organizacije poseduju, one su obično privlačna meta za napadače“, stoji u saopštenju ove kompanije koja se bavi sajberbezbednošću.

Kako pokazuju najnoviji nalazi kompanije Kasperski, najveći broj pretnji u junu došao je sa interneta, koji je tokom godina postao glavni izvor infekcije ICS računara 6,38 odsot, a zatim putem mejla 2,72 odsto i preko prenosnih uređaja 1,33 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari