Srbija na godišnjem nivou dobija oko 200 miliona evra iz fondova EU 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa
Kako se navodi u saopštenju Joksimović je u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem navela da je EU dominantan razvojni partner Srbije i da je građani prepoznaju kao najvećeg i naznačajnijeg donatora, kao i da su njene članice najveći investitori u srpsku privredu.Ona je navela da je ove godine planirano da se otpočne sa pripremom zakona o kohezionoj politici.

Joksimović i Fabrici razgovarali su i o planovima i aktivnostima Srbije u procesu pristupanja, kao i značaju programiranja i sprovođenja IPA projekata, prioritetima Srbije u evropskim integracijama.

Na sastanku je bilo razgovora i o predstojećoj dinamici evrointegracija, Izveštaju o napretku koji bi trebalo da obuhvati analizu ukupnih reformi u Srbiji u prethodnoj godini.

Joksimović je rekla da očekuje da će članice EU imati dovoljno vremena i materijala da podrže otvaranje novih poglavlja do kraja godine.

Joksimović i Fabrici razgovarali su i o primeni i korišćenju programiranih sredstava, sa akcentom na potrebi jačanja kapaciteta kako ministarstava tako i jednica lokalne samouprave. U toku su razgovori o programiranju IPA sredstava za 2019. i 2020. godinu.