Srbija na godišnjem nivou dobija oko 200 miliona evra iz fondova EU 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministarka za evropske integarcije Jadranka Joksimović rekla je danas da Srbija iz fondova EU na godišnjem nivou dobija oko 200 miliona evra bespovratnih sredstava koja se koriste za brojne razvojne projekte.

Kako se navodi u saopštenju Joksimović je u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem navela da je EU dominantan razvojni partner Srbije i da je građani prepoznaju kao najvećeg i naznačajnijeg donatora, kao i da su njene članice najveći investitori u srpsku privredu.Ona je navela da je ove godine planirano da se otpočne sa pripremom zakona o kohezionoj politici.

Joksimović i Fabrici razgovarali su i o planovima i aktivnostima Srbije u procesu pristupanja, kao i značaju programiranja i sprovođenja IPA projekata, prioritetima Srbije u evropskim integracijama.

Na sastanku je bilo razgovora i o predstojećoj dinamici evrointegracija, Izveštaju o napretku koji bi trebalo da obuhvati analizu ukupnih reformi u Srbiji u prethodnoj godini.

Joksimović je rekla da očekuje da će članice EU imati dovoljno vremena i materijala da podrže otvaranje novih poglavlja do kraja godine.

Joksimović i Fabrici razgovarali su i o primeni i korišćenju programiranih sredstava, sa akcentom na potrebi jačanja kapaciteta kako ministarstava tako i jednica lokalne samouprave. U toku su razgovori o programiranju IPA sredstava za 2019. i 2020. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari