Srbija na pretposlednjem mestu u regionu po visini plate 1Foto: FreeImages / Dennis Bos

Srbija se od država bivše Jugoslavije nalazi na pretposlednjem mestu prema visini prosečne neto zarade, a manje plate zabeležene su samo u Makedoniji, prenose Dnevne novine.

Na prvom mestu je Slovenija gde građani za jedan mesec prosečno zarade 1.030 evra, a sledi Hrvatska sa prosečnom platom od 750 evra.

Statistički podaci pokazuju da u Hrvatskoj osobe sa završenim fakultetom imaju 23 odsto višu platu od prosečne, a 50 odsto višu od osoba sa srednjom školom. Doktori nauka imaju u prosjeku 102 odsto višu platu od osoba sa srednjom stručnom spremom, čija zarada je 18 odsto niža od prosečne.

Treće mesto zauzima Crna Gora koja poslednjih godina beleži značajan rast prosečnih zarada. Prosečna plata 2006. u državi bila je 282 evra, dok je prema podacima Zavoda za statistiku u aprilu iznosila 512 evra.

Iza Crne Gore našle su BiH, Srbija i Makedonija. U BiH građani prosečno zarađuju nešto više od 430 evra. Prosečna plata, kako tvrde u Agenciji za statistiku te države, nominalno je viša 0,2 odsto u odnosu na decembar prošle godine, i viša 1,4 odsto u odnosu na mart prošle godine.

Na petom mestu po visini prosečne neto zarade nalazi se Srbija sa 405 evra, dok se na začelju liste nalazi se Makedonija gde prosečna zarada iznosi 370 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari