Srbija nema dovoljno transportnih dozvola 1Foto: Andy Rain

Srbija nema dovoljno bilateralnih i multilatelarnih transportnih dozvola za evropske zemlje, jer postojeća kvota pokriva tek polovinu od ukupno 9.944 teretna vozila registrovana za međunarodni prevoz.

 Taj problem prevazilazi mogućnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potrebno je da se podigne na najviši nivo – rekao je Dušan Nikolić, predsednik Poslovnog udruženja „Međunarodni transport“, na 16. Godišnjoj skupštini održanoj u Sava centru i pozvao privrednike da to, kao i problem nedovoljnog broja obučenih vozača, imaju na umu ako odluče da šire vozni park i poslovanje.

On je za Danas dodao da je nedovoljan broj dozvola poslednji krug sankcija prema Srbiji, jer je mali broj zemalja u Evropi koje imaju sličan problem i naglasio da je potrebna diplomatska i aktivnost najviših predstavnika kako bi se obezbedio veći prostor za naše prevoznike i robu na inotržištima.

Inače, Skupština Udruženja održava se tradicionalno uz niz pratećih manifestacija.

Jedna od tradicionalnih je Sajam poslovnih partnera, koji je okupio više od 70 izlagača uglavnom iz industrije koja prati ovu granu dok je celodnevni program u Sava centar privukao više od hiljadu učesnika i posetilaca.

Centralni deo rezervisan je za manifestaciju „Dijalogom do razumevanja i boljih uslova poslovanja“, koja je osim panel-diskusije o elektronskom poslovanju u oblasti izdavanja i razduženja dozvola za prevoz, prvi put ove godine imala interaktivne susrete privrednika ove grane i državnih institucija, na štandovima koji su predstavljali improvizovane šaltere Uprave carina, Uprave saobraćajne policije, Agencije za bezbednost saobraćaja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i osiguravajućih kuća Triglav i Viner štediše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari