Srbija u prva četiri meseca ove godine imala budžetski deficit od 40,2 milijarde dinara 1Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Deficit republičkog budžeta Srbije u prva četiri meseca ove godine bio je 40,2 milijarde dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

U tom periodu su ostvareni prihodi u iznosu od 427,3 milijarde dinara, a rashodi su iznosili 467,6 milijardi dinara, navedeno je u saopštenju.

Samo u aprilu, deficit je iznosio 16,7 milijardi dinara, pri čemu su naplaćeni prihodi u iznosu od 109,6 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 126,4 milijarde.

Poreski prihodi su iznosili 98 milijardi dinara, a najveći deo odnosio se na uplatu PDV-a od 57,3 milijardi dinara i akciza od 19,1 milijardi.

Neporeski prihodi su iznosili 10,9 milijardi dinara, a priliv donacija je bio 0,7 milijardi dinara.

Na strani rashoda, izdaci za zaposlene su iznosili 27,1 milijardu dinara, subvenicije su isplaćene u iznosu od 25,8 milijardi (zbog isplate direktne pomoći privredi u okviru novog paketa mera za borbu protiv efekata pandemije), a transferi fondovima PIO, RFZO, NSZ i fondu SOVO su iznosili 28,9 milijardi dinara.

Na nivou opšte države, u periodu januar – april ostvaren je fiskalni deficit od devet milijardi dinara i primarni fiskalni suficit od 41,9 milijardi, navelo je Ministarstvo finansija.

Prema revidiranom planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period je planiran fiskalni deficit od 45,2 milijarde dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari