Srbijagas nema načina da uslovljava BH-gas 1Foto: EPA/ SERGEY DOLZHENKO

Izjava Dušana Bajatovića, direktora Srbijagasa, da će u slučaju izgradnje interkonekcije prema Hrvatskoj i Republici Srpskoj „Sarajevo morati da se snabdeva gasom iz Srbije“ izazvala je veliko nezadovoljstvo kod nadležnih u BH-Gasu dok srpska stručna javnost pak smatra da je reč o nesporazumu.

U BH-Gasu protestuju zbog izraza „Sarajevo“ koji je Bajatović upotrebio tom prilikom navodeći da je „Sarajevo samo jedan grad u Bosni i Hercegovini“ i smatraju da je njegova izjava svojevrstan pritisak da to preduzeće prihvati veće takse za transport gasa prema BIH kako traži Srbijagas.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, kaže za Danas da je po svemu sudeći reč o zabuni nadležnih u BH-Gasu, između ostalog zbog toga što je Bajatović govorio hipotetički. Naime, s obzirom da je Gasprom dozvolio Srbijagasu da „plavi energent“ koji ima pravo da preuzme po važećim ugovorima, a reč je o količini od pet milijardi kubnih metara, istovremeno može i da izvozi što dosad nije bio slučaj, to stvara mogućnost da naše preduzeće zaradi na tranzitnim taksama.

– Da bi se to uopšte ostvarilo, to jest da bi Srbijagas mogao dalje da prosleđuje svoje viškove nakon što se podmire potrebe tržišta u Srbiji, potrebno je da se prvo izgradi nova gasna interkonekcija prema Hrvatskoj i Republici Srpskoj. Dakle reč je o situaciji „šta bi bilo kad bi bilo“. Takođe, tu bi se radilo o dodatnim količinama gasa koje bi BiH mogla da preuzima od Srbije. Drugim rečima, BiH se ruskim gasom već snabdeva iz pravca Srbije, kod Zvornika. Izgradnja nove gasne interkonekcije ne bi na bilo koji način ugrozila niti u neku novu situaciju dovela BiH jer se već snabdeva preko Srbije – objašnjava Vuletić. On dodaje da Srbijagas ne može BH-Gas da uslovljava na bilo koji način niti da bilo šta uslovljava BiH da preuzima gas preko Srbije.

– Bosna i Hercegovina ako to želi i za to ima potrebna finansijska sredstva može da se poveže sa Hrvatskom i da se iz tog pravca snabdeva gasom. Bosni to niti neko može da zabrani niti im bilo ko brani. Stoga smatram da je cela priča malo napumpana – navodi naš sagovornik.

U BH-Gasu pak smatraju da stvar nije ni malo bezazlena. U tom preduzeću naime veruju da je cilj Srbijagasa, pored toga da poveća tranzitne takse za čak tri puta, istovremeno i da preuzme tržišta prirodnim gasom te da je to razlog najave izgradnje gasne interkonekcije prema Hrvatskoj i Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari