Prošle godine, kupovna moć građana Srbije bila je dva puta manja od kupovne moći građana Hrvatske, nešto manja od jedne trećine kupovne moći građana Slovenije i manje od jedne četvrtine prosečnog građanina Evro-zone.
Ipak, živeći u Beogradu poslednje tri godine, iskusio sam kreativnost, privrednički duh, pragmatizam i odlučnost: sve ključne elemente uspeha koji mi govore da Srbija može krenuti napred i naći svoje mesto na svetskom tržištu i u međunarodnoj zajednici.

Prošle godine, kupovna moć građana Srbije bila je dva puta manja od kupovne moći građana Hrvatske, nešto manja od jedne trećine kupovne moći građana Slovenije i manje od jedne četvrtine prosečnog građanina Evro-zone.
Ipak, živeći u Beogradu poslednje tri godine, iskusio sam kreativnost, privrednički duh, pragmatizam i odlučnost: sve ključne elemente uspeha koji mi govore da Srbija može krenuti napred i naći svoje mesto na svetskom tržištu i u međunarodnoj zajednici. Međutim, da bi se to dogodilo, neiskorišćeni ekonomski potencijal mora da se oslobodi da bi se stvorilo okruženje koje bi obezbedilo adekvatnu nagradu za trud i talenat srpskih privrednika i radnika.
Prosperitet Srbije će zavisiti od njene otvorenosti ka ostatku sveta i uspeha njenih kompanija u međunarodnoj konkurenciji i u otvaranju novih radnih mesta. Otvorenost i međunarodna konkurencija stvaraju merila i standarde kvaliteta proizvoda i troškova i drže na niskom nivou cene proizvoda koje plaćaju srpski potrošači. Kroz konkurenciju sa svetskim liderima, najbolje srpske kompanije će postati jače. A jačanje kompanija podrazumeva povećanje zaposlenosti.
Kako bi uspele u međunarodnoj konkurenciji, srpskim kompanijama je potrebno dinamično poslovno okruženje. To znači makro ekonomsku stabilnost, efikasan javni sektor, transparentno i fer pravno okruženje, pouzdana tržišta faktora proizvodnje i snažno, funkcionalno domaće tržište. Ono što nije potrebno su fiskalne subvencije, jer politički motivisana birokratija je slaba u izboru najboljih ekonomskih rešenja i novac poreskih obveznika je najverovatnije uzaludno potrošen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari