Zajedničko ulaganje Elektroprivrede Srbije i Evropske unije u remont bloka B1 u termoelektrani Nikola Tesla B, simbolično pokazuju da je Srbija deo Evrope. Nakon što smo dobili status kandidata za ulazak u Evropsku uniju, očekuje se proširenje saradnje i još efikasnije korišćenje sredstava EU u raznim oblastima, uključujući i energetiku.

EPS je najveći investitor u Srbiji koji godišnje uloži oko pola milijarde evra za održavanje svoje proizvodnje što omogućava rast elektroenergetskog sistema Srbije i u najtežim uslovima, kakve smo imali ove zime kada su zabeležene izuzetno niske temperature, izjavio je juče Mirko Cvetković, predsednik Vlade Srbije u TE „Nikola Tesla B“ u Obrenovcu, gde je počeo remont bloka B1.

Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a istakao je da početak remonta bloka B1 u TENT B predstavlja nastavak revitalizacija proizvodnih pogona koje sprovodi Elektroprivreda Srbije.

– Cilj remonta je produžetak životnog veka bloka B1, povećanje njegove efikasnosti i adekvatnija zaštita životne sredine. Remont će trajati 180 dana, a vrednost radova je 80 miliona evra. Od te sume sredstva koja je uložio EPS iznose 59 miliona evra, a ostatak su donacije EU i švajcarske vlade – naglasio je Marković.

Rijano Martins, zamenik šefa misije EU u Srbiji istakao je da Evropska unija dugi niz godina pomaže razvoj EPS-a.

– Od 2000. godine EU je uložila 520 miliona evra u energetski sektor Srbije. Od toga je u revitalizaciju elektrana uloženo 120 miliona evra. Nastavićemo da ulažemo u energetski sistem Srbije, pa će tako do kraja ove godine u revitalizaciju bloka A3 u TE „Nikola Tesla A“ i TE „Morava“ biti uloženo 16 miliona evra – istakao je Martins.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari