Bugarski i ruski zvaničnici potpisali su juče ugovor o učešću Bugarske u projektu rusko-italijanskog gasovoda Južni tok i ugovor o izgradnji nuklearne centrale, javile su agencije. Bugarska vlada je odluku o potpisivanju ugovora donela na vanrednoj sednici, u vreme posete ruskog predsednika Vladimira Putina Sofiji.

Bugarski i ruski zvaničnici potpisali su juče ugovor o učešću Bugarske u projektu rusko-italijanskog gasovoda Južni tok i ugovor o izgradnji nuklearne centrale, javile su agencije. Bugarska vlada je odluku o potpisivanju ugovora donela na vanrednoj sednici, u vreme posete ruskog predsednika Vladimira Putina Sofiji. Šef bugarske vlade Sergej Stanišev rekao je da je dogovor sa ruskom stranom postignut u poslednjim trenutku, „zahvaljujući intervenciji gospodina Putina“ i dodao da će vrednost dela gasovoda koji će prolaziti kroz Bugarsku iznositi 1,4 milijarde evra, a celog 10 milijardi evra.

Ništa manje od magistralnog gasovoda

Veoma je važno da Vlada Srbije dobro utanači sve detalje sporazuma sa Ruskom Federacijom. To znači da nam ne bi odgovaralo ništa manje od magistralnog gasovoda. Ukoliko je u igri samo izgradnja malog kraka ta ponuda je neprihvatljiv pošto bi u tom slučaju Srbija dobila samo „slepo crevo“ gasovoda, a pošto je sasvim izvesno da Rusi u paketu žele da dobiju i Naftnu industriju Srbije mi to moramo što bolje da naplatimo kroz gasovod – kaže za Danas Zorana Mihajlović-Milanović.

Komentarišući potpisivanje ugovora predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže za Danas da je to logičan epilog pošto se Rusima najviše isplati da svoj gas ka Italiji transportuju upravo preko Bugarske.

KOŠTUNICA: Potpisaćemo sporazum sa Rusijom

Beograd – Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izrazio je juče uverenje da će Vlade Srbije i Ruske Federacije postići sporazum o „strateškoj saradnji u oblasti energetike“. „Osnovni cilj Vlade Srbije je da obezbedi jasnu ekonomsku budućnost i privredni razvoj Srbije. Zbog toga sam uveren da će Vlada Srbije i Vlada Ruske Federacije postići sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike“, navodi se u izjavi Koštunice postavljenoj na sajtu Vlade Srbije. Prema njegovim rečima, dobit Srbije, njenih građana i dobit ukupne srpske privrede od ovog sporazuma su neprocenjivi, jer je reč o strateškoj saradnji koja Srbiji obezbeđuje u narednim decenijama siguran i stabilan ekonomski razvoj.

– To je dobro i za Srbiju jer se Bugarska graniči sa našom državom pa se investitorima najviše isplati da gasovod prolazi kroz Srbiju. Ali i Srbija će, kao tranzitna zemlja, imati dosta koristi od tog aranžmana, jer nikada više neće imati problema u snabdevanju gasom. Stoga se ja nadam da će i srpska strana potpisati ugovor sa Gaspromom – ističe Vuletić.
Ekspert za energetiku Zorana Mihajlović-Milanović naglašava da je očekivala da Rusija i Bugarska postignu dogovor o izgradnji Južnog toka kroz Bugarsku.
– Gaspromu je najjednostavnije da transportuje gas kroz Bugarsku odakle će se gasovod račvati u više pravaca. Za nas je najvažnije da jedan od kvarova bude usmeren ka Srbiji. Treba podsetiti da je u toku izrada Studije o izgradnji gasovoda i njen sadžaj biće poznat javnosti za koji mesec kada će biti poznata i konačna trasa gasovoda od Rusije ka Italiji. Međutim, iako trasa još nije određena Rusi već sada pregovaraju sa nekim vladama država u regionu o potencijalnim pravcima – kaže naš sagovornik.
Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je juče da se još pregovara sa Rusima o energetskom sporazumu i da ne postoje rokovi da se Srbija izjasni o ponuđenom sporazumu. Đelić je za B92 rekao da su pregovori „tvrdi“, ali da će, kad se postigne dogovor koji je u interesu Srbije, sporazum „dosta brzo „biti potpisan. „Za pregovarače iz Srbije je najbitnije da se postignu optimalni uslovi koji se odnose na prolazak magistralnog gosovoda i strateško partnerstvo u Naftnoj industriji Srbije“, naglasio je Đelić.
U republičkom Ministarstvu rudarstva i energetike juče nisu imali komentar na potpisivanje sporazuma u Sofiji uz obrazloženje da su predstavnici tog ministarstva u poseti Kosovu i Metohiji.
Gaspromov gasovod Južni tok je konkurencija planiranom evropskom gasovodu Nabuko. Južni tok, projekat vredan 10 milijardi evra, trebalo bi da prenosi ruski gas preko Bugarske i centralne i južne Evrope. EU podržava projekat Nabuko, u kojem i Bugarska učestvuje, a koji će prenositi gas iz Kaspijskog mora, zaobilazeći Rusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari