Srpski IT osvaja Evropu: Nemački investitori ulažu u CarGo 1Foto: BETAPHOTO Car go

Nakon dve godine intenzivnog razvoja, kompanija CarGo Technologies dobila je finansiranje za razvoj “CarGo Green Mobility” projekta, koji će biti predstavljen u Frankfurtu 9. i 10. maja nemačkim investitorima, saopštila je ta kompanija.

Na poziv Evropskog instituta inovacija i tehnologija (EIT) projekat će predstaviti direktor CarGo Vuk Guberinić i predsednik Udruženja građana “CarGo” Aleksandar Vučić.

“Ovo je sjajna prilika i za našu zemlju, ne samo za CarGo, da pokažemo domaću pamet, ideje i projekte koje možemo da izvozimo i to u Frankfurtu, kao najvećem evropskom ekonomskom čvorištu”, izjavio je Guberinić.

Vučić je tim povodom istakao da je ovo ogroman uspeh za sve i da se sa ponosom može reći da srpski IT zaista osvaja Evropu, navodi se u saopštenju.

“Drago nam je što pored najava nemačkih investitora koji dolaze u Srbiju, možemo da kažemo i da projekat iz Srbije odlazi u Nemačku”, rekao je Vučić i dodao da su kao mladi ljudi, puni energije i ideja, okupljeni u Udruženju “CarGo”, rešili da ne sede skrštenih ruku već da rade na smanjenju emisije ugljen dioksida, čime još jednom dokazuju da CarGo nije taksi, već mnogo više od toga.

“Od naše države ne tražimo ništa, ni novac, ni bilo kakve druge subvencije, već samo da nas ostave na miru i ne prete hapšenjima jer mi nismo neprijatelji, već mislimo dobro našoj zemlji i našim građanima širom Srbije”, kazao je Vučić.

Kako se dodaje u saopštenju za medije, Guberinić je rekao da CarGo sada ulazi u drugu razvojnu fazu u kojoj kreću ka prvim pilot projektima, a prema njegovim rečima, razvoj ovih ideja može da predstavlja i značajan zamajac za privredu i zapošljavanje, prvenstveno u Srbiji, ali i šire.

“Razvoj ovih projekata će društvu pružiti priliku za ekonomski rast i razvoj uz korišćenje ekoloških, održivih modela. Pored toga, ekologija je bitna za naše okruženje i zdravlje naše dece. Svi znamo koliko je Beograd zagađen, a to je u velikoj meri zbog transporta. Ne zagađuje samo nekoliko velikih dimnjaka, već i stotine hiljada automobilskih auspuha”, dodao je Guberinić.

Kako je naveo, pored nemačkih investitora u Frankfurtu će biti prisutno i nekoliko investitora iz Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Evropske unije, sa kojima će takođe razgovarati i ponuditi inovativna rešenja.

Guberinić najavljuje i da će u narednom periodu razgovarati i sa investitorima sa američkog kontinenta i sa fondovima iz Emirata, a naravno i sa kineskim investitorima, što je jako značajno i za njihovu zemlju.

Evropski institut inovacija i tehnologije (EIT) u okviru svog klimatskog programa radi na tranziciji ka ekološki održivim ekonomskim modelima. Ovaj program, deo je zajednice znanja i inovacija (KIC), koja teži ka prosperitetnom društvu otpornom na klimatske promene, utemeljenom na cirkularnoj ekonomiji, okupiće sve evropske startapove koji doprinose smanjenju emisije ugljen dioksida i stvaranja zdravije okoline.

CarGo na ovaj način postaje deo velike evropske porodice startapova iz cele istočne i centralne Evrope, od Estonije pa sve do Malte i Kipra, zaključuje se u saopštenju za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari