"Srpsko more" u Velikom Gradištu i na Srebrnom jezeru 1

Opština Veliko Gradište, kao lider turizma u ovom delu Srbije, pripremila je raznovrsno i bogato turističko leto koje će se, na zadovoljstvo sve brojnijih gostiju, odvijati u samoj varoši i na Srebrnom jezeru poznatom pod nazivom „Srpsko more“.

Ovde predstavljaju svoju šarenoliku turističku ponudu koja sadrži brojne manifestacije.

Akcenat je ove godine stavljen na velike mogućnosti koje ova podunavska opština pruža turistima. Prirodne lepote, odmor pokraj reka i jezera, sport, rekreacija i avantura samo su neki od sadržaja iz lepeze resursa koje se nude modernom turisti.

– I pored lošeg i kišovitog vremena koje nas zadesilo oko uskršnjih i prvomajskih praznika, kada nam zvanično počinje turistička sezona, ne mogu da kažem da kod nas nije bilo turista i posetilaca. Jednim delom, što je tada organizovan prvomajski muzički festival „Uranak“, koji nam je doveo nekoliko hiljada mladih na Srebrno jezero i kojima nisu smetali loši vremenski uslovi, tako da su još tada smeštajni kapaciteti bili popunjeni. Pored toga, organizovani su i festivali cveća i meda u Kusiću i Velikom Gradištu, kaže Dajana Stojanović direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište.

– Prošle nedelje otvorili smo Međunarodni šahovski turnir na Srebrnom jezeru, 13. po redu, koji je ove godine oborio rekord po broju takmičara. Bilo je 303 šahista iz 25 zemalja. Ono što je dobro za nas je što sa tim takmičarima dolaze i njihove porodice, koje koriste ovaj period i u predsezoni, smeštajni kapacitet su bili puni. Naglasila bih i da su zahvaljujući vaučerima koje Vlada Srbije daje, smeštajni kapaciteti su rezervisani do oktobra meseca, ističe Dajana Stojanović.

Ovogodišnju ponudu će obogatiti i Kulturno leto koje privlači brojne posetioce i turistima pruža raznovrstan sadržaj kroz kulturne, sportske i zabavne manifestacije a ovom trendu priključila se i okolna naselja sa novim sadržajima. Tu su i jubilarni 25. Carevčevi dani kao i Alaske večeri.

– Već 29. juna obeležićemo Dan Dunava, manifestaciju koja je posvećena našim najmlađim sugrađanima. U saradnji sa predškolskom ustanovom „Majski cvet“, sa Osnovnom i Srednjom školom, kao i Udruženjem „Srbija velikog srca“ pripremamo program koji će biti interesantan za naše najmlađe sugrađane. Nakon toga, muzički festival „Carevčevi dani“ organizovaće se od 8. do 12. jula i ove godine su to 25. jubilarni, posvećeni našem slavnom violinisti Vlastimiru Pavloviću Carevcu. Tu je i najstarija manifestacija u našoj Opštini „Alaske večeri“ koji će se organizovati 19. i 20. jula, Pasuljijada je zakazana za 10. avgust, a slede Velikogradištanska gitarijada, Silafest, Ramski sutoni i mnoge druge manifestacije koje su interesantne i zbog koji dolaze turisti u tim periodima. Ono što je bitno, jeste da u poslednje vreme dolaze i strani turisti, pogotovo iz Rumunije i učestvuju na na tim manifestacijama.

Sportski turizam u fokusu

Reke Dunav i Pek, kao i Srebrno jezero su najznačajniji turistički potencijal kao i Ramska tvrđava i manastir Nimnik. U turističkoj ponudi je i sportski turizam – privode se kraju radovi na izgradnje Sportske hale na Srebrnom jezeru, tu je košarkaški kamp Miloša Teodosića „TEO4“ kao i nacionalni veslački centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari