SSSS: Dokle će menadžmentu Jure profit biti važniji od zdravlja radnika? 1Predsednik Srbije u poseti Juri u Leskovcu Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević (arhiva)

Pogon „Jure“ u Leskovcu je od početka pandemije bio i ostao glavno mikrožarište korona virusa, koje nadležni državni organi ne mogu ili ne žele da spreče, ističe Savez samostalnih sindikata Srbije i pita dokle će menadžmentu te firme profit biti bitniji od zdravlja radnika.

Prema dosadašnjim zvaničnim podacima Kriznog štaba, od 339 obolelih građana Leskovca, 67 je zaposleno u leskovačkom pogonu te južnokorejske kompanije.

„Dok se broj novozaraženih, prema zvaničnoj statistici, svakodnevno uvećava, na rezultate novotestiranih se još uvek čeka, pa postoji velika opasnost da ih je mnogo više. Zbog neodgovornog i nehumanog ponašanja menadžmenta „Jure“, Leskovac je preuzeo neslavno prvo mesto u Srbiji po broju novozaraženih“, navode iz SSSS.

Kako ističu, Savez samostalnih sindikata Srbije je na to konstantno upozoravao, slao brojne dopise inspekciji i najvišim državnim organima.

„Iako je Inspekcija rada u dva navrata posetila taj pogon, ništa se nije pozitivno promenilo u ponašanju menadžmenta, koje je nastavilo sa kršenjem sanitarnih i zdravstvenih propisa, koje je država propisala. Zaposleni se pozivaju na posao bez obzira da li su bili u kontaktu sa obolelim osobama i moraju da rade jedan do drugog, uprkos preporukama da moraju biti na udaljenosti većoj od dva metra. Ko odbija da radi, preti mu se otkazom, dok bahati čelnici „Jure“ prete da će, umesto obolelih i onih koji zbog nepoštovanja mera odbijaju da rade, „u svoje pogone zaposliti nove radnike sa Nacionalne službe za zapošljavanje“, navodi se u saopštenju Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Dodaju da imaju najave da onima koji već dve godine rade na određeno vreme, neće biti produžavani ugovori o radu.

Smatraju da je pored velikog broja zaraženih radnika, ovakvo ponašanje dovelo do toga da su zaposleni svakodnevno pod stresom i u strahu da li će oboleti od virusa ili dobiti otkaz.

„Za sve u Srbiji, osim nadležnih državni organa, odavno je očigledno da kompaniji „Jura“ nije stalo do zdravlja zaposlenih i svih građana Srbije, jer su zaslepljeni jurenjem profita i njihovim ličnim bogaćenjem. Ne samo da sva nastojanja naše centrale da zaštiti te radnike bivaju onemogućena, već menadžment „Jure“, uprkos ustavnom pravu, onemogućava i ne ​priznaje pravo na sindikalno organizovanje, preteći otkazima onima koji to pokušaju“, dodaju u saopštenju.

Podsećaju da je zato Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije, sa poslednje sednice, održane 11. maja, uputilo zahtev Vladi Srbije, svim inspekcijskim organima i Kriznom štabu da najenergičnije spreče ovakvo ponašanje menadžmenta „Jure“ u Leskovcu, a da protiv odgovornih budu podnete prekršajne i krivične prijave.

Time bi, kako kažu, uputili jasnu poruku svim neodgovornim i bahatim poslodavcima da se i u Srbiji moraju poštovati njeni radnici i svi građani i da zakonska regulativa važi za sve.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari