Šta kažu penzioneri o "Vučićevim vitaminima"? 1Foto: Instagram - predsednik republike

Polovinom aprila poštari su na kućnu adresu počeli da isporučuju državni paket pomoći najstarijim građanima, vitamine D3 i C i mineral cink u kesici sa grbom Srbije.

Većini koju smo anketirali na Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu, od Liona do Đeram pijace, ipak još nisu stigli suplementi koji bi trebalo da im ojačaju imunitet, kako je to rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je početkom ovog meseca najavio ovu akciju na svom Instagram profilu.

„Ne, ne, ništa nisam dobila“, kaže mlađa penzionerka koja ispred pijace prodaje zelje. Nije, dodaje, ni čula da je počelo da se deli.

Nekolicina njih je samo odmahnula glavom i nastavila dalje, a bilo je onih koji su uz „ne“ i mahanje rukom, dobacili da im ništa i „ne treba“. Starija gospođa koja se spremala da pazari povrće i meso prva je na koju smo naišli a da joj je paket stigao.

„Dobila sam pre nekoliko dana. Koristim ih, ali šta da vam kažem, nisu mi bili nužni“, napominje ona. Na pitanje zbog čega, odgovora da bi ona lično mogla i sama to da plati.

„Mogla sam da izdvojim novac za to, zato me čudi kako to da nisu smislili da nekako drugačije podele. Da zovu telefonom, na primer, da pitaju kome stvarno treba“, ističe ona.

Naša sagovornica M. S. kaže da nije bila kod kuće kada joj je stigla pošiljka iz Ministarstva zdravlja.

Šta kažu penzioneri o "Vučićevim vitaminima"? 2

„Da jesam vratila bih je pošiljaocu, ali moji ukućani su primili ne znajući šta je. Mislim da je ta podela vitamina ponižavajuća, neprijatno mi je posebno kad znam da se deca leče još uvek na SMS poruke. Ali, deca nisu birači, od njih se za sada ne očekuje glas, a nas starije pokušavaju da kupe besmislenim poklončićima i srceparajućim pismima, kao da smo svi odrasli na sapunicama i da ne znamo za ozbiljnije štivo“, napominje ona.

Vitamini i cink su stigli uz prateće pismo Ministarstva zdravlja u kom se penzionerima žele dobro zdravlje i mirni dani, uz napomenu da pažljivo pročitaju uputstvo za svaki od preparata. „Vaša Srbija će uvek biti tu za vas, kao što ste vi prvi bili tu za nju“, poručuje su u pismu Ministarstva.

Nekima drugima poklon još nije stigao, poput penzionerke koja živi u naselju Braća Jerković. Ni njoj, kao ni komšijama u zgradi sa kojima je razgovarala. Ona ima drugačiju teoriju zbog čega joj paket još nije prispeo na adresu.

„Moguće da postoje neki prioriteti, ja se nisam prijavila za vakcinu, pa možda zbog toga nije stiglo“, ističe naša sagovornica.

Raspored slanja pošiljki nema neko egzaktno objašnjenje, većinu ne dotiče pitanje kada će i da li biti. Na preskoke paketi do penzionera stižu, ne samo u Beogradu, nego i drugim gradovima i selima po Srbiji. Ti preskoci se naročito primete na selu.

„Komšinica je dobila kesu s vitaminima pre neki dan, baš kad sam ostala bez vitamina D i mislila da odem do apoteke da kupim. Onda sam odlučila da sačekam paket jer taj vitamin košta više od 800 dinara, pa da ne kupujem kada će već stići. Međutim, još nisam dobila“, kaže mlađa penzionerka iz okoline Zrenjanina. Ako ne stigne uskoro, ipak će, napominje, morati do apoteke.

U istom selu, u jednoj od susednih ulica poštar sa paketom vitamina još nije zakucao ni na čija vrata.

Paketi stižu do 5. juna

Isporuka paketa sa vitaminima i cinkom počela je 12. aprila i najavljeno je da će 300.000 njih biti podeljeno najkasnije do 5. juna. Paket sa tri kutije Gudvil farm proizvoda bi u slobodnoj prodaji koštao nešto više od 2.000 dinara, a za ovu pomoć najstarijim građanima izdvojeno je 9,4 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari