Šta se krije iza smene direktora aerodroma Ponikve? 1Foto: Nenad Kovačević

I pored nesuvislih objašnjenja gradske vlasti o smeni Saše Savića sa mesta direktora užičkog JP Aerodrom Ponikve, u javnosti preovladava stav da se iza toga kriju interesi vladajuće koalicije u Užicu, koju predvodi SNS.

Interesi da na tom mestu postavi svog čoveka, ali i lični sukobi između njega i najužeg gradskog rukovodstva.

Savić, koji je bio direktor proteklih šest godina, najavio je tužbu protiv Grada tvrdeći da ga je, i pored toga što je uspešno obavljao tu dužnost, nezakonito smenilo najuže gradsko rukovodstvo.

Proces smene je počeo krajem marta ove godine, raspisivanjem konkursa za izbor novog direktora jer je Saviću isticao mandat u oktobru. Nakon sedam meseci, komisija je prihvatila kandidature Saše Savića, Zorana Kovačevića i Miodraga Tanovića. Bizaran problem je nastao nakon provere znanja iz stranih jezika – Savić je polagao engleski, a ostala dvojica ruski jezik, kada se Zoran Kovačević, inače bivši član Gradskog veća iz redova SNS, žalio da je njegovo znanje iz ruskog ispitivao profesor italijanskog, a ne ruskog jezika. Komisija nije izvršila bodovanje kandidata, uvažila je prigovor i prosledila ga užičkoj skupštini, koja je poništila konkurs.

Bezuspešno je bilo ukazivanje predstavnika opozicije na to da se Savić smenjuje iz političkih razloga, ubeđivanje da je komisija morala da ponudi rang listu kandidata, ali i to da profesor italijanskog može da ispituje i znanje ruskog jezika, pošto mu je tokom studija na Filološkom fakultetu ruski bio drugi jezik. Vladajuća većina je ostala gluva i na predlog da komisija ispravi grešku i da angažuje drugog profesora ruskog jezika i da završi započetu proceduru za izbor direktora.

Međutim, skupštinska većina je poništila konkurs i za v. d. direktora je izabrala Slavišu Dimitrijevića, diplomiranog mašinskog inženjera, i pored zamerki opozicije da on ne ispunjava uslov da ima tri godine radnog iskustva u vezi sa poslovanjem aerodroma. Raspisan je novi konkurs, na koji se ponovo prijavio Savić, ali gradsko rukovodstvo je odlučilo mu uskrati podršku.

Pozadina celog slučaja je isplivala na nedavnoj sednici gradske skupštine, kada su Ivan Filipović, odbornik DS, i Vladan Virijević, nezavisni odbornik, opisujući Savića kao jednog od najuspešnijih direktora u javnom sektoru grada, zahtevali od vladajuće koalicije da saopšti razloge za njegovu smenu.

Gradonačelnik Tihomir Petković je uzvratio da je Saviću zamerio to što je prisustvovao međunarodnoj konferenciji o aerodromu Ponikve, koju je u oktobru prošle godine na Zlatiboru organizovala opština Čajetina, iako je stav gradskog rukovodstva bio da se na taj skup ne ide, smatrajući da je ta konferencija politička promocija Milana Stamatovića, predsednika čajetinske opštine i lidera Zdrave Srbije.

– Direktoru je jasno bilo rečeno da ne ide na tu konferenciju, ali on je ipak otišao. On je direktor javnog preduzeća i mora da sprovodi politiku gradske vlasti – ocenio je Petković.

Potom je dodao da je Savić jedini gradski funkcioner koji je naplaćivao dnevnice za službena putovanja, suprotno preporuci gradske vlasti, kao i to da je odbio preporuku da započne pregovarački postupak sa firmom koja se jedina prijavila na konkurs za postavljanje ograde oko aerodroma i da je samostalno odlučio da raspiše novi konkurs.

– Dok sam ja gradonačelnik, on neće biti kandidat za direktora. Ne zbog mog ličnog stava prema njemu, nego zbog toga što čelni čovek gradske uprave mora da ima uticaj na direktore javnih preduzeća. Mora da se sprovodi politika grada i tu nema dileme. Ne može direktor JP da ima svoj stav. Neka ponudi ostavku, pa neka onda ima svoj politički stav. Ja nisam diktator, ali svi moramo da budemo okupljeni oko jedne politike i ne bi trebalo praviti žrtvu ili heroja od nekoga ko se navodno odupro nekome. Jednostavno, on nije radio u skladu sa politikom gradske uprave – poručio je Petković.

Međutim, Savić, koji je za direktora izabran na konkursu 2014. godine, u vreme vlasti DS i njenih koalicionih partnera, a pre toga je vodio projekte u Regionalnoj privrednoj komori Užice o aktivaciji nekadašnjeg vojnog aerodroma Ponikve za civilni saobraćaj, odbacuje Petkovićeve optužbe i najavljuje tužbu za nezakonito smenjivanje.

– Na konferenciji na Zlatiboru bio sam pozvan kao direktor JP Ponikve. Šest godina, od kada sam direktor, priča se o tome da Ponikve treba da budu regionalno preduzeće. U početku su u upravnom odboru bili predstavnici opština Čajetina i Bajina Bašta, ali više nisu. Smatrao sam da treba da budem prisutan na konferenciji na kojoj se pričalo o aerodromu i to nije bila politička priča, jer su na tom skupu bili stručnjaci i direktori aerodroma iz regiona – rekao je za Danas Savić.

On svedoči i o tome da je najuže gradsko rukovodstvo zahtevalo od njega da potpiše ugovor sa užičkom firmom „Jedinstvo“ koja se jedina prijavila na tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za ograđivanje aerodroma, ali da je on to odbio, smatrajući da je bilo moguće da se postigne bolja cena na ponovljenom tenderu.

– Tražili su od mene da potpišem ugovor sa „Jedinstvom“ koje je za taj posao ponudilo cenu od 44,3 miliona dinara, odnosno da uđem u pregovarački postupak sa predstavnicima te firme, kako bi oni snizili cenu na oko 42 miliona dinara. To sam odbio i tražio da se raspiše novi tender, kako bi na njemu učestvovalo više ponuđača. Na novom tenderu prijavile su se četiri firme i ponudile niže cene i to od 37 do 40 miliona dinara. Iako sam znao da će pokušati da me smene, nisam hteo da podlegnem pritiscima i da potpišem prvi ugovor – objasnio je Savić.

I optužbe gradonačelnika o naplati dnevnica, Savić je odbacio i naveo da je 2016. godine naplatio 26.000 dinara i to za službena putovanja za koja je koristio sopstveni automobil, ali da ove godine, kako je rekao „ni dinar nije naplatio po osnovu tih troškova“.

Pravne začkoljice sa komisijom

– Da su članovi komisije angažovali drugog profesora ruskog jezika i nastavili ispitivanje, ostala dva kandidata mogla bi da kažu da smo mi, kao SNS čiji je navodno kandidat bio onaj koga je ocenjivao taj profesor italijanskog jezika, uradili nešto nezakonito kako bismo njega forsirali. Ali, mi to nismo uradili i drago mi je što je stav komisije takav, a tokom novog konkursa biće novo testiranje kandidata – poručio je gradonačelnik Petković, a potom ocenio da nema osnova da neko od kandidata pokrene sudski spor, jer je komisija, kako je rekao, predložila da se konkurs poništi pre nego što je izvršila bodovanje.

– Da je komisija izvršila bodovanje, kandidat koji bi bio prvi na listi imao bi pravo da se žali i verujem da bi mogao na sudu da postigne povoljnu presudu za sebe, ali ovako – ne vidim da je to moguće – dodao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari