Šta se krije iza smene direktora Krušika? 1Foto: FoNet/ MOD

“Ne bih ja o tome”, rekao je i prekinuo vezu Vladan Lukić, sada bivši generalni direktor Krušika odgovarajući na pitanje šta je zvanično bio razlog za njegovu smenu pre dva dana.

Izvori Danasa tvrde da on na prekjučerašnjoj sednici Nadzornog odbora i nije očekivao da se pokrene pitanje njegove funkcije, “jer je na dnevnom redu bila neka analitika”, ali da za zaposlene to nije bilo iznenađenje jer je još u martu predsednik Aleksandar Vučić na izvestan način najavio takav potez.

“lzgleda da je predsednik Nadzornog odbora, pukovnik Veljko Petrović, dobio signal iz Ministarstva”, tvrde sagovornici bliski menadžmentu. Oni negiraju da to ima bilo kakve veze sa aferom Krušik, jer je ona zataškana, ali dodaju da ista sudbina može da očekuje i Petrovića, jer je činjenica da on kao ni ljudi iz Izvršnog odbora, nisu preduzeli mere da se “povuče ručna u krivini i ispravi poslovanje fabrike koja već dve-tri godine nije sklopila nijedan novi ugovor”.

Ističu i da je sunovrat počeo pre dolaska Lukića, sa prethodnim direktorom Mladenom Petkovićem, koji je u međuvremenu postavljen za prvog čoveka Zastava oružja.

– Smenom Lukića vlast pokušava da krivicu za loš materijalni položaj zaposlenih i izostanak poslovnih ugovora svali na njega, iako je u preduzeću bio samo figura koja se nije pitala za bilo šta. On je jednostavno “najslabija karika” koja je morala da ode zbog katastrofalne poslovne i kadrovske politike koju u Krušiku sprovodi Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke i predsednik opštine Ub. On je faktički rukovodilac Krušika jer se preduzeće nalazi u njegovom reonu uticaja unutar SNS – kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, jedne od tri reprezentativne sindikalne organizacije u “Krušiku”, preduzeću čiji je direktor nedavno smenjen.

Naš sagovornik ističe da su problemi nastali zbog krize u kojoj se fabrika oružja “Krušik” iz Valjeva našla zbog nedostatka posla zbog čega su reprezentativni sindikati prihvatili da se umanje zarade za dodatke koje dobijaju oni radnici koji su izloženi velikom riziku na svom radnom mestu.

Cilj je bio, ističe Veselinović, da oni bez te sume ostanu samo privremeno dok se situacija u preduzeću ne popravi.

Umesto toga došlo je do porazne situacije, dodaje predsednik USS “Sloga”, ne samo da radnicima nisu vraćena oduzeta primanja već im još uvek nije isplaćen deo dugovanja, odnosno zarade za maj.

– Zbog toga je neko morao da snosi odgovornost te se vlast, s obzirom da je reč o državnoj fabrici, odlučila na smenu Lukića. Problem je u tome što on nije taj koji je odgovoran za neuspehe. Isključivi krivac za to je Darko Glišić koji se faktički pita za sve u fabrici a Lukić je bio samo pion koji je igrao onako kako mu se kaže. U trenutku kada je postao direktor preduzeća Lukić nije bio član SNS. U međuvremenu je postao i na taj način se kompromitovao jer je kao partijski kadar sprovodio liniju koju mu je diktirao Glišić što je rezultiralo katastrofalnim položajem zaposlenih u Krušiku – navodi Veselinović.

On dodaje da će vršilac dužnosti direktora Jovanka Andrić takođe biti prinuđena da sluša Glišićeve komande vezane za funkcionisanje i kadriranje u Krušiku i da u slučaju da to odbije neće dugo biti na čelu preduzeća.

– Iz priloženog je sasvim jasno da apsolutno nije bitno ko formalno rukovodi Krušikom, to jest ko se nalazi na mestu direktora. Poslovna politika koja, praksa to pokazuje, ne daje rezultate se vodi na sasvim drugom mestu i za nju je zadužen Glišić koji odlučuje o sastavu Nadzornog odbora preduzeća kao i oko zapošljavanja nove radne snage. Dok god se bude sprovodila nakaradna praksa da fabrikom upravljaju nesposobni partijski kadrovi “Krušik” neće izaći na “zelenu granu”. Preduslov da do toga dođe je da SNS funkcioneri prestanu sa kadriranjem i da na čelo fabrike bude postavljen profesionalni menadžment koji će umeti njom da rukovodi ali i da sklopi nove poslovne aranžmane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari