Stamatović: Vratite prvo ono što ste porušili u Savamali 1Foto: Opština Čajetina

Nastavićemo da gradimo gondolu, bez obzira na to što je republička inspekcija zabranila radove, jer nećemo da dozvolimo da nas ponižavaju iz Ministarstva građevinarstva i da nam stalno nameću neprimerene birokratske procedure.

To je rekao za Danas Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, nakon što je Republička građevinska inspekcija u utorak naložila toj opštini da obustavi radove i da zemljište vrati u prvobitno stanje, uz obrazloženje da ta lokalna samouprava nema građevinsku dozvolu za taj projekat.

Gradnja je počela 11. februara, kada je ta opština, smatrajući da država opstruiše taj projekat, organizovala narodnu radnu akciju na početnoj stanici gondole na Zlatiboru, u kojoj je učestvovalo oko 2.000 volontera. Istog dana, nekoliko sati pre početka te akcije, Ministarstvo je saopštilo da će Čajetina, u toku tog dana, dobiti dozvolu za poslednju – petu fazu gradnje na vrhu Tornika, jer su na toj lokaciji rešeni vlasnički odnosi. Međutim, dva dana kasnije, Ministarstvo je odbilo da izda dozvolu, uz navode da podneta dokumentacija nije kompletna i da je potrebno da se dopuni.

Za radove koje je inspekcija rešenjem naložila da se obustave, a koje su akcijaši započeli na početnoj stanici gondole na lokaciji Obudojevica, na Zlatiboru, Čajetina nema građevinsku dozvolu a, kako objašnjavaju čelnici te opštine, nije ni mogla da je zatraži, jer nisu rešeni imovinski odnosi nad tim zemljištem. Naime, Ministarstvo građevinarstva je pre dve godine, privatizovanom preduzeću PK „Zlatibor“, bez naknade, dodelilo 2.213 hektara državnog zemljišta ali je, zbog reakcije javnosti, bilo prinuđeno da rešenje o tome ukine. Usledila je žalba tog preduzeća, pa je spor još uvek pred upravnim sudom.

Stamatović je optužio Ministarstvo građevinarstva da „zamenjuje teze pokušajima da optuži tu lokalnu samoupravu da krši zakon“ i pozvao sve državne organe i institucije da poštuju zakon i da rade svoj posao a ne da, kako je naveo, „nanose veliku štetu i državnom i čajetinskom budžetu, ali i svim investitorima na Zlatiboru koji uredno plaćaju svoje obaveze“.

– Nećemo dozvoliti da nas bilo ko politički šikanira i potcenjuje, a narodna radna akcija za izgradnju gondole sigurno će biti nastavljena. Inspekcija je naložila da vratimo zemljište u prvobitno stanje, a pitam ih da li će u prvobitno stanje vratiti sve ono što su porušili u Savamali – poručio je Stamatović, koji u opozicionoj Čajetini predvodi vladajuću koaliciju koju čine SNP-DSS-PUPS i koga su građani i lokalna skupština kandidovali za predsednika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari