"Stambene zajednice bez upravnika mogu očekivati prinudne" 1Foto: Dejana Majstorović

U Srbiji ima 40.000 stambenih zajednica, od kojih je 4.600 bez upravnika, tako da one mogu očekivati prinudne upravnike, rekla je rukovodilac Centra za edukaciju Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević.

Kovačević, gostujući u Dnevniku RTS-a istakla je da su odbornici Skupštine grada Beograda utvrđivanjem cene za prinudne upravnike, postupili u skladu sa instrukcijama Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje su donete krajem prošle godine, a kojima su utvrđeni kriterijumi kako će se utvrđivati naknada.

„Naknada polazi od prosečne neto zarade u jedinici lokalne samouprave, od broja posebnih i samostalnih delova zgrade, a to su – stan, garaža, garažno mesto poslovni prostor, garažni boks i od namene tih delova. To znači da će vlasnici stanova plaćati jednu naknadu u odnosu na vlasnike garažnih mesta“, rekla je Kovačevićeva za RTS i dodala da iako se očekivalo, Beograd ipak nije najskuplji po visini naknade.

„U Zrenjaninu je naknada za prinudne upravnike oko 311 dinara, a u Beogradu 240. Prinudni upravnik je profesionalni upravnik i on obavlja iste poslove kao profesionalni upravnik. Upravljaće održavanjem zgrade dok se stanari ne odluče da odaberu među sobom upravnika ili profesionalnog upravnika“, objašnjava Mirjana Kovačević.

Dodaje da u Srbiji ima 40.000 stambenih zajednica, a da je 4.600 bez upravnika.

„Te zajednice mogu da očekuju prinudnog upravnika. Ima 750 upravnika registrovanih u PKS, a svakako najviše ih je u Beogradu i možemo očekivati da će biti dovoljno prinudnih upravnika, jer veliki broj radi sa preko 50 zgrada“, kaže Kovačevićeva.

Rukovodilac Centra za edukaciju Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević mladim ljudima preporučuje da što pre počnu da rade.

„Svako ko nema nameru da se dalje obrazuje i ko želi da se osamostali što pre, neka izabere neke od dualnih obrazovnih profila, a biće možda 13 novih profila“, napominje Kovačevićeva.

Kaže da se traži IT znanje, da neki profili traju četiri godine i da svako ko se opredeli za dualno obrazovanje može da nastavi sa školovanjem ukoliko to želi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari