Stav VKS-a o "švajcarcima" razljutio i banke i dužnike 1Foto: BETAPHOTO HINA Velimir Ilic

Mišljenje Vrhovnog kasacionog suda kojim su određeni uslovi pod kojima sudovi mogu da valutnu klauzulu u ugovorima o kreditu u švajcarskim francima proglase ništavom, izazvala je nezadovoljstvo i kod banaka i kod dužnika.

Sud je odlučio da će klauzula biti ništava ako banka ne može da dokaže da je kredit finansirala sopstvenim zaduženjem u švajcarskim francima i da je pre potpisivanja ugovora klijenta pismeno obavestila o svim rizicima vezanim za vezivanje duga za franak. U tom slučaju, kredit će biti konvertovan u evre po kursu koji je važio na dan kad je kredit uzet.

Banke su juče reagovale saopštenjem u kojem navodi da očekuju da Sud objavi na kojim je to zakonima zasnovano objavljeno mišljenje i ocenile da je VKS ovim uneo pravnu nesigurnost.

Udruženja klijenata su se podelila u stavu, pa dok jedni oštro kritikuju VKS, drugi odluku pozdravljaju.

Tako Udruženje Efektiva u svom saopštenju navodi da je „mišljenje zakonski neutemeljeno, kontradiktorno ranijim odlukama ovog istog Suda, i očito iznuđeno kako bi se dao pravni argument za donošenje Zakona o konverziji CHF kredita u evro kredite“.

„Prvo, zakonski je neutemeljeno jer ništavost dela ugovora podrazumeva da taj ugovor ostaje na snazi bez te odredbe, odnosno prosto se tumači i čita kao kada bi gumicom bila obrisana ta rečenica koja je ništava. To bi značilo, da kredit postaje dinarski, a ne evro, jer evro niti je domicilna valuta u Srbiji, niti se spominje u bilo kom drugom članu ugovora o kreditu. Kontradiktorna je jer je ovaj sud u brojnim prethodnim svojim odlukama potvrdio dozvoljenost ugovaranja valutne klauzule u CHF, a u decembru 2018. (pre samo tri meseca) je isto potvrdio rešavajući sporno pravno pitanje na zahtev Privrednog suda u Nišu… Naravno, konverzija u evro je svakako bolja opcija za dužnike od postojećeg stanja, jer donosi umanjenje glavnice i mesečne rate, a korisnike CHF kredita izjednačava sa korisnicima evro kredita“, navode u Efektivi.

Ovo udruženje kritikuje i to što se, kako kažu, „mišljenje bavi samo jednim od tri bitna epiloga sudskih sporova koji se vode, ali ni tu ne daje konkretno i efikasno rešenje, već upućuje korisnike kredita na nove višegodišnje parnice u kojima će se dokazivati zaduženje banke u CHF i informisanost klijenta prilikom potpisivanja ugovora“.

„Ono što je najbolje i što bi najviše moglo naterati banke na brigu i dogovor sa korisnicima, ako nižestepeni sudovi to prihvate kao praksu, to je sugestija o usvajanju privremenih mera radi zabrane aktiviranja sredstava obezbeđenja u sporovima koji se tiču utvrđenja ništavosti celog ugovora i valutne klauzule. To bi značilo da svaki korisnik sada može da prestane sa plaćanjem, nakon čega bi mu bio usvojen zahtev za privremenu meru zabrane prodaje nekretnine. U toj situaciji, sporost pravosuđa sada ne bi odgovarala bankama, te bi ih to primoralo na pregovore i poravnjanja“, kažu u Efektivi.

„Na kraju, ono što smatramo prihvatljivim, to je poštovanje dosadašnjih stavova srpskog pravosuđa, kao i presuda EU suda pravde, po kojima su ovi ugovori stavljeni van snage, a korisnici kredita obeštećeni na pravičan način! To svakako nije današnje mišljenje VKS, ali ono će ipak uticati na umanjenje mesečnih obaveza kao i na stanje duga po kreditu, nakon sprovođenja presude ovog tipa u korist dužnika“, dodaju u ovom udruženju.

S druge strane, u udruženju CHF Srbija imaju daleko pozitivniji stav.

„Vrhovni kasacioni sud je naložio nižestepenim sudovima usvajanje privremenih mera kojim se do okončanja postupka zabranjuje prodaja hipotekovane nepokretnosti, kao i zastajanje sa već pokrenutim izvršnim postupcima, što je od neprocenjivog značaja za korisnike ovih kredita.

U nastavku se očekuje i formiranje radne grupe sastavljene od strane predstavnika države, NBS, banaka i korisnika kredita, kako bi se ovaj problem rešio na sistemski način. Udruženje CHF Srbija pozdravlja odluku Vrhovnog kasacionog suda u delu koji je u saglasnosti sa evropskom praksom i veruje da je moguće naći i sistemsko rešenje za korisnike kredita, uz uslov da banke unapred pismeno garantuju da neće tužiti državu Srbiju i da država Srbija i korisnici kredita neće imati ni dinar troška zbog tog rešenja, sve imajući u vidu da bi takvo rešenje značajno umanjilo potencijale rizike banaka.

Udruženje CHF Srbija ističe da je ukazana pažnja od strane državnog vrha i svih građana Srbije stavila ovu temu u fokus, što je bilo presudno, jer korisnici ovih kredita nisu više mogli izdržati teret koji ih je preko četiri godine prekomerno iscrpljivao, zbog čega se svima iskreno zahvaljujemo“, navode u ovom udruženju.

Koalicija za nadzor javnih finansija: Ni evro iz budžeta

Koalicija za nadzor javnih finansija pozvala je juče Vladu Srbije da odustane od najavljene namere da izdvoji 120 miliona evra u cilju rešavanja problema građana zaduženih u švajcarskim francima. Umesto najavljenog iznosa, kako se navodi u saopštenju te koalicije, „za ove namene se ne sme izdvojiti nijedan evro budžetskog novca“.

„Kredite u švajcarskim francima, i pored više puta ponovljenih upozorenja tadašnjeg guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića o poslovnom riziku u koji ulaze, podizali su punoletni i poslovno sposobni ljudi, koji su smatrali da će takvim izborom na povoljniji način rešiti svoja stambena pitanja“, navedeno je u saopštenju. Dodaje se da „ne postoji nijedan opravdan razlog zbog kojeg bi oni koji se nisu zaduživali platili za one koji su dužni“.

Nijedan građanin Srbije, kako je navela ta organizacija, nije dužan da plaća cenu loših poslovnih odluka pojedinaca niti da snosi rizik njihovih pogrešnih procena.

Najavljenom odlukom Vlade, kako se ističe, trošak građana koji su putem kredita rešavali svoje stambeno pitanje plaćaće i stotine hiljada građana Srbije koji nemaju svoje stanove i žive u siromaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari