Stepanović o ekonomskim merama: Neselektivan pristup Vlade od samog početka 1Foto: N1

Činjenica je da je situacija izuzetno teška, postaće na jesen još teža, pa nam je zbog toga potreban tim stručnjaka koji bi razmotrio potrebe privrede i mogućnosti države i doneo odluku šta i kada može da se uradi da se pomogne privredi, izjavila je direktorka i glavna i odgovorna urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović.

Ona u intervju za portal JJuropijen Vestern Balkans (EWB) ističe da je umesto toga, Aleksandar Vučić uprkos upozorenjima sa svih strana, potrošio više od 600 miliona evra, koje je prethodno uzeo na kredit sa vrlo visokom kamatom, i podelio po 100 evra svima da bi dobio izbore.

Taj novac mogao se mnogo pametnije i racionalnije uložiti tamo gde je potrebno, da se mislilo na dobrobit države, a ne na svoj opstanak na vlasti, ocenila je Stepanović, navodeći da je sada budžet u minusu, rate ranije uzetih kredita dospevaju na naplatu, privreda pada, stranih investicija neće biti, dok domaćih zbog nedostatka pravne sigurnosti još od ranije – nema.

A mi povrh svega nemamo stručne, trezvene i profesionalne ljude na čelu države koji bi videli šta nam je činiti, doneli ozbiljne mere i na vreme ih sproveli.

Umesto toga imamo samo izjave, danas jedno sutra drugo, što privredi šalje signal – snalazite se kako ko zna, ističe Stepanović.

Što se tiče ekonomskih mera Vlade, ona smatra da je od samog početka pristup bio neselektivan, počev od podele 100 evra svakom punoletnom građaninu.

Kada je u pitanju pomoć za isplatu plata, može se reći da je to za prva tri meseca od početka korone bilo u redu, mada je oko 30 odsto preduzeća odbilo ovu pomoć, jer im to onemogućava da otpuštaju zaposlene ili da podignu dividendu, ocenila je Stepanović.

Ona dodaje kako se već sada zna koji sektori trpe najveću štetu – ugostiteljstvo, turizam, transport – a koji su još i zabeležili rast – promet robe na malo, pa se do sad mogla napraviti selekcija i plan da se pomogne najugroženijima, posebno onima kojima je sam opstanak ugrožen.

Umesto toga, najlakše je razdeliti opet svima, samo sad manje jer nema para i u svrhu propagande, što jedino zanima i čime se vlast jedino ozbiljno bavi, i govoriti kako vi i dalje pomažete privredi, navodi Biljana Stepanović i dodaje kako se, zapravo, rasipa novac građana i to iz kredita koje ćemo svi mi vraćati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari