Šteta od bolesti "kvrgave kože" premašili 100.000 evra 1

Nakon što je opštinama Pčinjskog i Jablaničkog okruga iz EU stiglo oko 50.000 doza vakcina protiv virusa koji izaziva stočnu bolest nodularni dermatitis, poznatiju kao „kvrgava koža“, prema potvrdama zvaničnika epidemija jenjava.

Od petka do nedelje na području Bujanovca ukupno je vakcinisano više od 3.000 goveda u 862 domaćinstva u bujanovačkoj, kao i 858 životinja u 286 domaćinstava u preševskoj opštini.

To je više 70 odsto od ukupnog broja stočnog fonda u ovoj opštini, odakle je vakcinaciju stoke sprovodilo 28 veterinara u 14 mobilnih timova iz Veterinarske stanice u Bujanovcu, koja je, kao najugroženije područje u ovom delu Srbije, dobilo 7.000 doza vakcina.

– Ono što je ohrabrujuće jeste činjenica da ni kod jedne vakcinisane životinje nije primećen simptom bolesti koja je i prvi put potvrđena na području bujanovačke opštine, početkom juna, zbog čega je i proglašena epidemija i zabranjena trgovina na stočnim pijacama u Bujanovcu, Preševu, Ristovcu i Poljanici, kao i na području opštine Bosilegrad. Do sada je eutanazijom uklonjeno 39 zaraženih grla – precizira Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu, navodeći da se imunitet kod vakcinisanih goveda stvara posle dve do četiri nedelje od vakcinisanja. On navodi da će procene o šteti koju su pretrpeli stočari moći da se utvrdi tek kada se otklone svi rizici od ponovnog širenja virusa.

Epidemija jenjava i u opštini Bosilegrad, gde je takođe u toku vakcinacija preostalog stočnog fonda, jer ovde je zbog zaraženosti virusom „kvrgave kože“ eutanazija izvršena na više od 300 grla.

– Vakcinacija je spasila potpuno uništenje stočnog fonda od preko 2.000 grla, ali je šteta za domaćinstva, naročito u brdsko planinskim selima na području Bosilegrada, premašila 100.000 evra. Mi očekujemo da nakon što se otklone i najmanji rizici postojanja bolesti, konkretno sumiramo štetu i zatražimo pomoć Ministarstva poljoprivrede i obnovi stočnog fonda – kaže za Danas Vladimir Zaharijev, čelnik bosilegradske opštine.

Virus „kvrgave kože“ pojavio se početkom juna na širem području juga Srbije, a najveće žarište bilo je u opštini Bujanovac, potom u Bosilegradu, Preševu, Trgovištu, Surdulici i Vranju, zbog čega je usledilo i avio prskanje protiv komaraca koji su preneli ovaj virus iz susednih zemalja, Makedonije i Bugarske.

 

U Kragujevcu formiran krizni štab

Gradsko veće u Kragujevcu donelo je juče rešenje o obrazovanju Kriznog centra za praćenje sprovođenja mera zaštite stočnog fonda od zarazne bolesti nodularni dermatitis, koji će, u saradnji i koordinaciji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine i drugim nadležnim institucijama, da prati sprovođenje mera zaštite stočnog fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari