Iako je otvaranje poglavlja 23 i 24 nesumnjivo priznanje za evropski put Srbije, činjenica je da će država imati i te kako glavobolju tokom skrininga u toj oblasti, pri čemu će mnogo teže da reši pitanje primene zakona nego problem usaglašenosti sa EU normama.

 Jedna od glavnih „koski“ biće predmeti sa takozvane liste od 24 sporne privatizacije, od kojih još nijedan nije dobio sudski epilog. Među njima je „najživlji“ slučaj ATP Vojvodine, jedan od pet najvećih i jedini u kome, prema ranijoj Rezoluciji Evropske komisije, nije oštećena država već privatni investitor, Ilija Dević.

Otvaranjem poglavlja, predstavnici EU moći će da nadgledaju rad srpskog pravosuđa, a predmeti sa te liste dobro su im poznati jer je pri Komisiji formirano telo koje se time bavi, i u okviru njega čak i posebna radna grupa koja proučava samo slučaj ATP Vojvodine. Podsetimo, Dević je sa novosadskim vlastima 2006. godine sklopio ugovor na osnovu koga je izgradio novu autobusku stanicu na placu privatizovane ATP Vojvodine, ali Grad nije ispoštovao svoj deo obaveza, saobraćaj nije preusmeren na novu lokaciju i objekat nije mogao da počne sa radom.

Tokom jučerašnjeg dana Dević je izjavio da je istraga u tom predmetu okrenuta u suprotnom smeru, jer se tužilaštvo nije bavilo problemom koji je nastao zbog toga što Grad Novi Sad nije izvršio svoje obaveze, čime je preduzeće sa 500 zaposlenih oterano u stečaj. Grad je do sada već platio oko četiri miliona evra odštete ATP Vojvodini, računica još nije konačna, a u predmetu lične odštete, vrednost prema veštačenju premašuje iznos od 100 miliona evra. Umesto da se utvrdi ko je odgovoran za štetu načinjenu gradskoj kasi, privatnom preduzeću i investitoru, tužilaštvo, kaže Dević, „još od 2006. pokušava njega da optuži“ a cilj je da se „zaštite nesavesni političari i Grad Novi Sad spasi velike odštete“.

– Sve se to radi kako bi se oteo kapital koji sam sticao punih 35 godina, i kako bi se ustupio onom kome je obećan još 2006. godine. Ja sam zbog toga podneo više od 20 krivičnih prijava, ali se one drže u fioci, a dve do tri godine nakon dostavljanja, poneka od njih se odbaci, među njima i dve koje su bile vrlo precizne – ističe Dević.

On ukazuje da je na sličan način prošla i krivična prijava koju je zbog štete nanete ATP Vojvodini i investitoru, početkom 2012. godine protiv tadašnjeg gradonačelnika Novog Sada podnela Agencija za borbu protiv korupcije.

– Dogovor Specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića i tužioca Đorđa Ostojića je bio da se predmet ustupi Višem tužilaštvu u Novom Sadu. Krivična prijava je odbačena za 14 dana, a da niko nije saslušan, a Agencija za borbu protiv korupcije je tek posle odbačaja dobila dopis Specijalnog tužilaštva da je predmet ustupljen Višem tužilaštvu u Novom Sadu – kaže Dević.
On tvrdi da u ovom slučaju „institucije koje su određene Ustavom i Zakonom da gone počinioce krivičnih dela, rade po nečijem nalogu i pritisku, postupaju suprotno svojim profesionalnim obavezama te da razlozi odbačaja krivičnih prijava nisu krivično pravne prirode i ne ukazuju na zakonito postupanje državnih organa“.

Uspešno, pa u stečaj
Privatizacija ATP Vojvodine, sve do odlaska firme u stečaj, smatrala se jednom od uspešnijih. Već u prvoj godini ispunjen je investicioni plan, potom je na lizing kupljeno 30 novih autobusa, zaposleno je novih 200 radnika, preduzeće je dobilo zastupništva Setre i Mercedesa, a plate su bile iznad prosečnih. Izgradnjom autobuske stanice i servisa za „mercedesova“ i „setrina“ vozila, vrednost preduzeća porasla je sa dva do tri miliona koliko je vredelo pre prodaje, na oko 100 miliona evra.

Posao za Državno veće tužilaca
– Obzirom da je došlo do otvaranja poglavlja 23 i 24, te da napokon Evropska unija ima pravo da se direktno meša u pravosuđe Srbije, poslao sam pritužbu Državnom veću tužilaca. Nadam se da će ovu sada morati da razmotri, s obzirom na to da po ranijim pritužbama nije postupalo ili sam dobijao uopštene odgovore – kaže Dević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari