U Zastavinu Fabriku automobila juče je stigao drugi kontingent Fiatove i karoserijske opreme za proizvodnju domaćeg „punta“, odnosno modela „zastava 10“. Od početka januara, u Kragujevac je, prema rečima direktora novoformirane firme Zastava auto mr Zorana Bogdanovića, dopremljeno oko 25 odsto opreme za proizvodnju školjke domaćeg „punta“.

U Zastavinu Fabriku automobila juče je stigao drugi kontingent Fiatove i karoserijske opreme za proizvodnju domaćeg „punta“, odnosno modela „zastava 10“. Od početka januara, u Kragujevac je, prema rečima direktora novoformirane firme Zastava auto mr Zorana Bogdanovića, dopremljeno oko 25 odsto opreme za proizvodnju školjke domaćeg „punta“. Do kraja februara iz Italije će stići 70 odsto potrebne karoserijske opreme, dok će preostalih 30 odsto u Zastavu biti dopremljeno tokom marta.
„Reč je o savremenoj opremi koju čini jedna robotizovana linija za sklapanje školjke „zastave 10“. Na toj liniji će, pored „desetke“, moći da se sklapaju školjke i drugih modela automobila najnovije generacije“, kaže za Danas Bogdanović i dodaje da je Zastava u nabavku italijanske karoserijske opreme uložila četiri miliona evra.
On je potvrdio da će do početka aprila u Fabriku automobila stići i nova oprema za osavremenjavanje jedne montažne trake u pogonu Montaža. Reč je o novoj opremi, proizvedenoj u specijalizovanim nemačkim kompanijama DIR. ZEIS, SCHENK i belgijskoj firmi DEP, koje će kragujevačkoj Fabrici automobila u naredna dva meseca, isporučiti robotizovane linije za montažu pneumatika i prenošenje stakala, kao i valjke za montažnu traku, savremenu kontrolnu opremu i drugo. Vrednost te opreme za završnu montažu domaćeg „punta“ iznosi oko tri miliona evra. Pored Karoserije i Montaže, u Fabrici automobila će do do kraja aprila biti osavremenjen i pogon Lakirnica ali tu neće biti instalisana nova oprema, već će taj pogon biti rekonstruisan, kako bi se stvorili uslovi da kvalitet lakiranja Zastavinih modela, pre svega domaćeg „punta“, dostigne standarde u svetskoj auto industriji.
Početak proizvodnje „zastave 10“ planiran je za početak juna, a do kraja godine sa montažnih traka trebalo da siđe oko 4.000 automobila U Zastavi auto očekuju da će tokom 2007. na domaćem i tržištima okolnih zemalja, uspeti da prodaju između 7.000 i 8.000 „punta“, s obzirom na to da će Zastava u prvoj polovini godine, prodavati automobile tog modela koji će stizati iz Fiatovih pogona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari