Stižu pare za infrastrukturu 1

U ovom gradu još se prepričava prošlonedeljna poseta predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana.

Posle njihovog boravka, uz do sada ovde neviđene mere obezbeđenja, ostalo je da se izvrše neophodne pripreme za izgradnju dva mosta, dečijeg vrtića i rekonstrukciju hamama. U čast ove posete „Prijatelji Sandžaka“ iz Turske podelili su 200 bicikla mališanima u ovom gradu, a ova organizacija i istanbulska opština Fatih obezbedili su donaciju od 30 hiljada evra za poboljšanje uslova rada u OŠ „Vuk Karadžić“, najbrojnijoj u ovom gradu. Najviše novca biće utrošeno za opremanje kabineta za informatiku.

Tek treba da, uz finansijsku pomoć turskih donatora, usledi realizacija kapitalnih projekata u ovom gradu. Za izgradnju mostova i dečijeg vrtića Turska agencija za razvoj (TIKA) obezbediće 3,2 miliona evra. „U toku je izrada tehničko-projektne dokumentacije za izgradnju mostova i dečijeg vrtića na Rekreacionom centru, čiji će kapaciteti biti duplirani“, kaže pomoćnih novopazarskog gradonačelnika za međunarodne projekte Faruk Suljević.

Oba mosta sa pristupnim saobraćajnicama gradiće se na reci Raški. Jedan je u samom centru grada, poznat kao „Velika ćuprija“, spaja centar sa Starom čaršijom i nalazi se podno gradskog bedema. Ovaj most se poslednjih nekoliko godina nalazi u gradskom budžetu među kapitalnim investicijama i predračunska vrednost mu je 200 hiljada evra. Novi izgled ovog mosta mora da bude uklopljen u ambijentalnu celinu. Preko njega se odvija glavni gradski saobraćaj i na stručnjacima je da pronađu rešenja koja će zadovoljiti kriterijume ambijenta i potrebe pešaka i vozača. Drugi most gradiće se uzvodno uz Rašku, iznad hotela Vrbak. Vrednost ovih radova je 1,2 miliona evra.

Najstarija zgrada Predškolske ustanove „Mladost“ na Rekreacionom centru biće potpuno porušena i na tom mestu biće izgrađena nova sa dupliranim smeštajnim kapacitetima i opremljena po najsavremenijim standardima. Vrednost ove investicije je dva miliona evra. Koliko će koštati rekonstrukcija hamama, kulturno-istorijskog spomenika iz XV veka, još se ne zna. Izvesno je da će radove finansirati Turska, Islamska zajednica (IZ) u Srbiji i grad Novi Pazar. Suljević naglašava da su ugovor, prilikom posete dvojice predsednika, potpisali predstavnici Vakufske direkcije Turske, IZ u Srbiji i grada Novog Pazara.

– Tehničko projektnu dokumentaciju radiće turski stručnjaci. Tek kada projekat bude završen, znaće se koliko treba novca za rekonstrukciju tog objekta i šta će ko da finansira – objašnjava Suljević. Za poslednjih sedam godina TIKA je u različite projekte u ovom gradu uložila oko sedam miliona evra. Najznačajnija je izgradnja dve osnovne škole (Novi Pazar i Bele Vode) i rekonstrukcija i opremanje Ginekološko-akušerskog odeljenja u Opštoj bolnice. Sredstvima ovog donatora izgrađena su dva mosta na reci Trnavici, podizani malinjaci, pomagane kulturne i obrazovne institucije.

Još bez investicija

Za sada, iz Turske nema nagoveštaja da će u ovom gradu biti otvorena neka fabrika i uposlena nova radna snaga. Novi Pazar ostaje na mapi malobrojnih lokalnih zajednica u Srbiji gde od 2000. godine nema direktnih investicija, niti otvaranja novih radnih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari